Hlavní obsah

Výrobce počítačů Dell procesory AMD nechce

Novinky, Ondřej Grym

AMD tento týden demonstrovalo funkční vysoce výkonný dvoj-jaderný procesor Athlon 64, přesto však přední výrobce počítačů Dell zůstává nadále u platformy Intel.

Článek

Firma AMD tento týden zdařile demonstrovala jednu z prvních verzí svého dvoj-jaderného procesoru, se kterým se chce umístit na předních místech žebříčku nejvýkonnějších procesorů určených do osobních počítačů. Nicméně společnost Dell o její procesory nadále nejeví zájem a zůstává u řešení poskytovaných firmou Intel.

AMD se stala firmou, která na trh dodala první procesor, který si byl schopen poradit jak s výpočty ve 32 bitech, tak i v 64 bitové oblasti, a který byl určen do poměrně levných stolních počítačů. Až o několik měsíců později byla její jádra následována čipy s architekturou EM64T, jež uvedl Intel. V současnosti obě konkurenční společnosti připravují uvést na trh procesory s více jádry v přibližně stejné době - a to počátkem léta 2005.

"Z výzkumů provedených u zákazníků společnosti Dell nevyplývá, že by po procesorech AMD Athlon 64 a jejich variantách existovala enormní poptávka," uvedl Steve Felice, ředitel obchodní sekce firmy Dell. "Jestliže budou naši zákazníci přesvědčeni, že řešení společnosti AMD disponuje technologii lepší než dnes nabízený Intel, pak se podle toho zachováme. V současnosti k tomu ale není důvod," řekl dále.

Společnost AMD má i přes nesporně velké úspěchy v návrhu a přípravě 64-bitových jader AMD Athlon 64 poměrně malý tržní podíl vztaženo k Intelu. Přesto však v období roku 2003 - 2004 výrazně posílila, kdy ve druhém čtvrtletí 2003 vlastnila 3 procenta trhu s procesory zahrnující jádra Xeon, Itanium, Athlon MP a Opteron, ve 4. čtvrtletí 2004 její podíl vzrostl na 7 procent (Intel klesl na 93 procent).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám