Hlavní obsah

Výdaje na IT v Evropě příští rok oživí růst z letošního propadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výdaje na informační technologie v oblasti Evropy, Blízkého východu a Afriky v letošním roce kvůli ekonomické recesi v eurozóně výrazně klesnou. V příštím roce ale výdaje na technologie obnoví růst, předpověděla výzkumná firma Gartner.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Letošní rok bude pro výdaje na IT v Evropě špatný," řekl zástupce Gartneru Peter Sondergaard k prognóze, kterou firma představila na sympoziu v Barceloně. Výdaje se v celé oblasti sníží o 3,6 procenta, z toho v západní Evropě o 5,9 procenta. Podle odhadu Gartneru se ale příští rok výdaje zvýší o 1,3 procenta na 1,15 biliónu dolarů (23 biliónů Kč) a do roku 2015 dosáhnou 1,25 biliónu USD.

Světlým místem trhu informačních technologií jsou nyní mobilní přístroje. "Tablety a chytré telefony v nákupech výrazně předstihují tradiční osobní počítače," řekl Sondergaard. Výdaje na mobilní zařízení v celé oblasti dosáhnou letos 136 miliard dolarů a v roce 2016 se dostanou na 188 miliard dolarů.

Gartner předpokládá, že do roku 2016 budou mít chytrý telefon nebo tablet dvě třetiny lidí v kategorii pracovní síly. To by mělo změnit způsoby nakupování softwaru a transformovat celý trh. Evropské výdaje na nákup softwaru příští rok vzrostou o 3,1 procenta a do roku 2016 se jejich hodnota těsně přiblíží ke 100 miliardám dolarů, odhaduje firma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám