Hlavní obsah

Vodafone zařadil zpátečku, stahuje se z projektu kryptoměny Facebooku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Britská telekomunikační skupina Vodafone Group opustila asociaci, která má spravovat plánovanou digitální měnu Facebooku nazvanou libra. Oznámila to v noci na středu Asociace Libra. Vodafone není první, kdo projekt opouští.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Facebook představil plán vlastní digitální měny loni v červnu. Společně s řadou partnerů vytvořil pro správu projektu Asociaci Libra sídlící ve Švýcarsku. Facebook chtěl ve spolupráci se členy asociace spustit měnu letos v červnu, zda se termín podaří splnit, ale není jisté. Projekt se brzy po svém oznámení dostal do potíží kvůli skeptickému postoji regulátorů po celém světě.

Zuckerberg mírní obavy, v Kongresu lobboval za svou kyberměnu

Internet a PC

"Budeme nadále sledovat vývoj v Asociaci Libra a nevylučujeme možnost budoucí spolupráce," uvedl mluvčí Vodafonu v prohlášení.

Asociaci již loni opustilo několik významných podporovatelů, včetně finančních společností Paypal Holdings, Mastercard a Visa či firmy eBay. Podle dřívějších informací má asociace kolem dvou desítek členů, včetně firem rizikového kapitálu a neziskových organizací.

Virtuální měna libra

Novou měnu libra (v překladu váhy) představil Facebook v polovině června roku 2019.

Anglický název libra odkazuje na znamení zvěrokruhu Váhy. V českém jazyce zní stejně jako název britské měny, ovšem ta sama se anglicky nazývá pound, stejně jako váhová jednotka. V angličtině tedy název nové digitální měny nepřipomíná jméno žádného jiného platidla.

Plán Facebooku je ambiciózní, chce se totiž zaměřit na 1,7 miliardy lidí po celém světě, kteří nemají bankovní účet. Tito lidé by podle společnosti měli dostat možnost používat virtuální libru k nízkonákladovým převodům prostředků prostřednictvím mobilních telefonů.

Plány Facebooku na novou digitální měnu vyvolaly znepokojení mezi politiky, regulátory a centrálními bankéři v USA i v Evropě. Obávají se vlivu na finanční stabilitu a měnový systém i řady dalších rizik, jako je možnost praní špinavých peněz. Francie, Německo a Itálie společně připravují opatření, která by v EU používání libry zamezila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám