Hlavní obsah

Vodafone dostal od EK zelenou, stane se předním poskytovatelem internetu

Novinky, mif
Aktualizováno

Evropská komise (EK) ve čtvrtek schválila telekomunikační skupině Vodafone akvizici aktivit společnosti Liberty Global v České republice, Německu, Maďarsku a Rumunsku. Díky tomu se nejmladší tuzemský operátor stane jedním z nejvýznamnějších hráčů mezi poskytovateli internetového připojení. V rámci akvizice totiž získá i internetové a kabelové služby UPC.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Celá transakce má cenu 18,4 miliardy eur, tedy v přepočtu 471 miliard korun. Jde o jednu z vůbec největších akvizic v celé historii Vodafonu.

Komise uvedla, že souhlas je podmíněn dodržením všech závazků, které Vodafone dal k ochraně hospodářské soutěže. To je ale v podstatě již jen formalita a dokončení celého obchodu již nic nebrání v cestě. Podle zástupců operátora by akvizice měla být dokončena k 31. červenci.

Operátor plánuje další investice

Česká pobočka Vodafonu díky akvizici výrazně posílí svou pozici na trhu s internetovým připojením. Díky spojení se rozroste základna zákazníků o 1,5 milionu domácností připojených k síti nové generace, která poskytuje více než půl milionu zákazníků služby vysokorychlostního pevného internetu, 539 tisícům zákazníků kabelovou televizi a 200 tisícům uživatelů pevné telefonní linky.

„Česká republika má velmi konkurenceschopnou průmyslovou základnu a je na špičce řady odvětví. Toto vedoucí postavení si však dokáže udržet jen v případě, pokud nejen svůj průmysl, ale i společnost, vzdělávání nebo služby úspěšně a rychle digitalizuje,” prohlásil Petr Dvořák, generální ředitel Vodafone Czech Republic.

„Podmínkou pro udržení tohoto vedoucího postavení České republiky je i silná technologická platforma umožňující rychlou a úspěšnou digitalizaci, kterou budeme moci tímto spojením nabídnout,” doplnil Dvořák.

Právě proto bude Vodafone podle něj po sloučení v Česku investovat do mobilních a vysokorychlostní optické infrastruktury, počítá i s rozvojem pevných, mobilních a konvergovaných služeb.

Přední evropský hráč

Skupina Vodafone si samozřejmě polepší akvizicí i za hranicemi naší republiky, a to především v Německu, Maďarsku a Rumunsku, kde Liberty Global také působí.

Díky spojení obou společností se tak stane z Vodafonu jeden z hlavních evropských hráčů na trhu s internetovým připojením. Dohromady bude mít totiž skupina 116 milionů zákazníků v oblasti mobilních služeb a 22 milionů zákazníků kabelové televize a vysokorychlostních sítí nové generace, která pokrývá na 122 milionů domácností a firem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám