Hlavní obsah

VIDEO: Slavný Langweilův model Prahy už je i digitální

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sluha v knihovně Univerzity Karlovy v Klementinu Antonín Langweil by se z počinu svých nástupců zaradoval. Jeho unikátní detailní papírový model zaznamenaly digitální kamery a fotoaparáty na asi 250 tisících snímcích a získaná data byla převedena do prostorové 3D grafiky.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Projektový specialista společnosti Visual Connection Jan Buriánek představuje digitální podobu Langweilova modelu Prahy

Článek

Hlavní město do počinu investovalo 14,5 miliónu korun. Od soutěže na tvůrce digitalizovaného modelu uplynulo pět let. 3D podoba vznikala bezkontaktní optickou digitalizací.

Podle profesora Jiřího Žáry, experta na počítačovou grafiku, jde o dílo světového významu, o které se zajímají zahraniční vědci. "Uvažujeme o tom, že bychom nějakou množinu dat poskytli světové veřejnosti pro výzkum,“ řekl Žára.

V hlavní roli detail

Unikátnost digitálního zpracování Lengweilova modelu, jehož 20 metrů čtverečních lze spatřit v Muzeu hlavního města na Florenci, spočívá v zaznamenání miniaturních detailů. Žára upozornil, že vědecký tým nedávno vytvořil digitální 3D model Michelangelova Davida. Rozdíl je ale v tom, s jakými detaily se muselo pracovat u Langweilova modelu Prahy.

:. Projektový specialista společnosti Visual Connection Jan Buriánek představuje digitální podobu Langweilova modelu Prahyfoto: ČTK/Roman Vondrouš

Langweil model tvořil v letech 1826-37 a nedokončil. Pracoval na něm nesmírně poctivě, vymaloval ho i zevnitř, na milimetrových modelech zaznamenával podobu soch. "Některé detaily jsou v řádu částí milimetrů,“ přiblížila ředitelka muzea Zuzana Strnadová. Model zachycuje 13 400 střech, 5 400 stromů, 2500 čísel popisných, 9100 komínů.

Langweil byl podle kurátorky jeho modelu Kateřiny Bečkové portrétním miniaturistou, a jeho zachycení Prahy první poloviny 19. století je historicky nesmírně cenné. Polovina domů z té doby už neexistuje. "A pro mnohé objekty je to portrét nebo obraz jediný,“ poznamenala Bečková.

Langweil podle ní procházel Prahu a každý dům si zaznamenal perokresbou, aby ho potom tvořil z kartónu, který si sám vyráběl z makulatur. Jan Buriánek ze společnosti Virtual Connection, která model digitalizovala do počítačové 3D grafiky, řekl, že každý objekt byl vyfotografován 17 až 22 krát z různých úhlů. Fotografoval ho speciální robot 16 megapixelovým aparátem. Digitální model vznikal rozklíčováním tzv. bodového mračna.

:. Projektový specialista společnosti Visual Connection Jan Buriánek představuje digitální podobu Langweilova modelu Prahyfoto: ČTK/Roman Vondrouš

Prostředí pro počítačovou hru

Výsledek má rozlišení 300 dpi (bodů na palec). Buriánek připustil, že pro věrné zachycení Langweilovy předlohy by bylo potřeba 1200 dpi. "Ale kdyby to mělo být v 1200 dpi, muselo by se to dělat znovu,“ řekl Buriánek s tím, že digitální technologie postupuje kupředu mílovými kroky . Co bylo špičkou před pěti lety, dnes už není.

Digitalizovaný model má být k vidění v novém 3D kině v muzeu na Florenci, v dubnu bude představena interaktivní počítačová hra, vznikne i steroskopická projekce. O digitalizaci Langweilova modelu vznikl také dokumentární film.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám