Hlavní obsah

Veškeré kryptoměnové transakce jsou nezákonné a zakazují se, rozhodla Čína

Peking
Aktualizováno

Všechny transakce v kryptoměnách musí být zakázané. K takovému závěru dospěla čínská centrální banka, která označila platby v bitcoinech a dalších virtuálních měnách za nezákonné. Na novou směrnici upozornila v pátek agentura Bloomberg.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Zákaz jakýchkoliv kryptoměnových transakcí se netýká pouze služeb poskytovaných v Číně, ale také společností, které na území nejlidnatější země světa poskytují zahraniční kryptoměnové transakce.

Mimo zákon byly přitom kryptoměnové transakce postaveny už dříve. Týkalo se to ale hlavně finančních institucí a platebních společností, které nesměly v nejlidnatější zemi světa poskytovat žádné služby spojené s kryptoměnami.

Čína zablokovala na sociálních sítích účty, které propagovaly kryptoměny

Internet a PC

Své tažení proti kryptoměnám však nyní Čína posunula na zcela novou úroveň. Nová směrnice, která byla zveřejněna na oficiálních stránkách tamní centrální banky, totiž platby v bitcoinech a dalších virtuálních měnách zakazuje komukoliv.

V praxi to znamená, že Číňané nesmí s kryptoměnami jakkoliv obchodovat. Nezákonné je i to, pokud někdo na území Číny poskytuje jakékoliv transakce spojené s kryptoměnami zahraničním společnostem či jednotlivcům.

Zákaz těžby

Už před začátkem léta zákonodárci zasáhli proti těžařům, kteří kryptoměny doslova dolují prostřednictvím svých výkonných počítačů. Těžbu postavila Čína také mimo zákon.

Policie zabavila počítače za desítky miliónů. Novodobí zlatokopové kradli elektřinu

Internet a PC

Pod hrozbou velkých sankcí se ti největší čínští těžaři skutečně rozhodli svoje těžební stroje, tedy obrovské farmy výkonných počítačů, hned po zavedení nového zákona zastavit. Někteří však stále v kutání digitálního zlata pokračovali.

Ještě zkraje roku, kdy nebyla těžba kryptoměn nelegální, měla Čína podle BBC na celosvětové těžbě bitcoinů podíl více než 75 procent. Novější čísla zatím nejsou k dispozici.

Když se po jednom tweetu zhroutí celý svět kryptoměn

Internet a PC

Jak se těží bitcoiny a další kryptoměny

Neustále rostoucí hodnota bitcoinu a dalších virtuálních měn vyvolala doslova zlatou horečku. A to nejen mezi investory, kteří s vidinou možného zisku horentně skupují, co se dá.

Platí to také o těžařích, kvůli kterým se prakticky celý svět potýká s nedostatkem grafických karet. Situace došla dokonce tak daleko, že těžaři začali ve velkém skupovat i herní notebooky, aby je využili pro těžbu.

Jak je tedy z řádků výše patrné, největší poptávka je po hardwaru, který by jinak našel uplatnění v herních sestavách. Pro těžbu bitcoinů či jiných kryptoměn je potřeba mít celou farmu extrémně výkonných počítačů, které se říká mining rig.

Na všechny takto zapojené stroje se nainstaluje speciální software, který pak počítá předem nastavené výpočty, jejichž výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné nakupovat prakticky cokoliv, případně je směnit za skutečné peníze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám