Hlavní obsah

Twitter chtěl ve velkém mazat účty. U uživatelů ale narazil

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Mikroblogovací síť Twitter ve čtvrtek informovala o tom, že se chystá ve velkém mazat neaktivní uživatelské účty. To ale prakticky okamžitě vyvolalo nevoli ze strany uživatelů, podnik se proto rozhodl mazání odložit. Upozornil na to server The Verge.

Foto: Matt Rourke, ČTK/AP

Logo Twitteru

Článek

Původní plán Twitteru byl vcelku prostý. Mikroblogovací síť chtěla začít od 11. prosince mazat všechny účty, které v posledních šesti měsících nevyvíjely žádnou aktivitu. To jinými slovy znamená, že o stránku se všemi vlastními zprávami by přišli lidé, kteří se alespoň jednou ke svému účtu během půl roku nepřipojí.

Účty chtěl Twitter mazat kvůli unijnímu nařízení o ochraně osobních dat, které neaktivní uživatelé nemohou odsouhlasit. Jako první tedy měli přijít na řadu uživatelé z Evropy, posléze ale měly být podle plánů společnosti uzavřeny neaktivní účty po celém světě. BBC to označil za „největší čistku v historii Twitteru“.

K účtům na Twitteru a Facebooku mohli mít přístup nepovolaní

Bezpečnost

Aby tento krok nebyl tak radikální, chtěl Twitter uživatele před případným zrušením ještě informovat e-mailem. Přesto chystané mazání vyvolalo velkou nevoli na straně uživatelů. Někteří z nich začali upozorňovat na to, že o svůj účet by kvůli tomu přišli také lidé, kteří už dávno zemřeli. A jejich myšlenky a postoje by tak z internetu definitivně zmizely.

Právě proto se Twitter rozhodl své plány odložit. „Vyslyšeli jsme výtky o dopadu, jaké by mohlo mít mazání účtů na profily zesnulých. V současnosti tedy nebudeme odstraňovat žádné neaktivní účty, alespoň do doby, než najdeme způsob, jak uchovat účty zemřelých,“ uvedla společnost v prohlášení.

Odklad na neurčito

K velkému mazání tedy podle všeho dojde, prozatím se ale odkládá na neurčito. Podnik se bude snažit přijít na způsob, jak důležité zprávy na síti uchovat. Twitter se totiž v současnosti potýká s problémem, že neaktivní účty zbytečně blokují uživatelská jména, které si už nikdo další nemůže zaregistrovat. Od chystaných změn si tak vedení společnosti slibuje větší důvěryhodnost své sítě, ale také větší pohodlí pro uživatele.

Server BBC upozornil na to, že případné mazání účtů by se dotklo milionů uživatelů z různých koutů světa. Twitter ve třetím čtvrtletí letošního roku registroval 145 milionů aktivních uživatelů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám