Hlavní obsah

Vedli zastrašovací protiočkovací kampaň. Facebook uživatele nemilosrdně zablokoval

San Francisco

Společnost Meta, která je provozovatelem Facebooku, zablokovala účty na sociální síti odpůrců vakcín proti covidu-19 ve Francii a Itálii, jejichž uživatelé při koordinované kampani vyhrožovali lékařům, novinářům či politikům kvůli jejich podpoře očkování. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

„Uráželi lékaře, novináře, poslance, označovali je za nacisty, protože podporují vakcíny proti covidu-19, a tvrdili, že povinné očkování povede ke zdravotnické diktatuře,“ uvedl ve středu na tiskové konferenci Mike Dvilyanski, šéf oddělení vyšetřování hrozeb na Facebooku.

Podle něj byla kampaň koordinovaná a její aktéři se domlouvali přes mobilní aplikaci Telegram, kde rekrutovali nové účastníky kampaně a sdíleli seznam osob, na které se mají zaměřit.

Zastrašovací kampaň byla podle firmy Meta napojená na konspirační hnutí V_V, jehož příznivci zaplavovali desítkami tisíc komentářů i diskuse na platformách YouTube, Twitter, VKontakte a dalších.

Konspirátoři přecházejí od popírání pandemie k popírání klimatické změny

Internet a PC

Podle analytické firmy Graphika se příznivci hnutí V_V podíleli také na narušování očkovacích kampaní, když zahlcovali registrační systémy pro očkování opakovaným objednáváním termínů a jejich následným rušením.

Minulý měsíc například i italská policie provedla v různých městech země domovní prohlídky u dvou desítek radikálních odpůrců očkování proti covidu-19, kteří podle ní podněcovali k násilí i za použití zbraní vůči vládním úředníkům, lékařům či novinářům kvůli jejich podpoře koronavirových restrikcí. Cílem výhrůžek těchto extremistů byl i italský premiér Mario Draghi.

Policie před razií několik týdnů monitorovala jejich chat na aplikaci Telegram nazvaný Basta Dittatura (Dost bylo diktatury).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám