Hlavní obsah

Vedení Xeroxu zůstává ve funkcích. Soud nestihl projednat dohodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Generální ředitel americké společnosti Xerox Jeff Jacobson a šest z deseti dalších členů správní rady zůstávají ve funkcích. Tento týden byla uzavřena dohoda o jejich odchodu, která měla urovnat spor s některými akcionáři. Soud však ve stanoveném termínu nebyl schopen dohodu projednat a její platnost vypršela, napsala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Generální ředitel americké společnosti Xerox Jeff Jacobson

Článek

Akcionáři Carl Icahn a Darwin Deason, kteří dohromady vlastní 15 procent akcií Xeroxu, se staví proti navrhované dohodě s japonskou firmou Fujifilm Holdings za 6,1 miliardy USD (130,2 miliardy Kč). Podali proto proti ní žalobu k soudu a podařilo se jim získat soudní příkaz k dočasnému zablokování plánované transakce. Ta má spojit Xerox se současným společným podnikem Xeroxu a Fujifilmu, který se nazývá Fuji Xerox. Icahn a Deason dlouho upozorňovali na to, že dohoda s Fujifilmem firmu Xerox podhodnocuje.

Deason a Icahn potvrdili, že dohoda vypršela, a obvinili z toho Xerox. Důvodem byly podle agentury Reuters zřejmě problémy, které se objevily na poslední chvíli mezi akcionáři, Xeroxem a soudcem při jednání o urovnání před soudem.

Xerox tvrdí, že dohoda vypršela kvůli absenci úmluvy související s ukončením sporů s investory. Ti zase uvádějí, že Xerox nechtěl umožnit, aby dohoda o urovnání vstoupila v platnost, pokud nezíská od soudu "dodatečnou a nebývalou ochranu", což podle nich bylo zbytečné. Svůj boj s Xeroxem nechtějí vzdát.

Soud: Jacobson byl ve střetu zájmů

Soudce newyorského soudu minulý týden souhlasil s tvrzením akcionářů, že ředitel Jacobson byl ve střetu zájmů, když jednal o dohodě, která je strategickou akvizicí. V té době již věděl, že správní rada hledá někoho, kdo by ho nahradil. Transakci tak dočasně zablokoval. Snaha akcionářů zablokovat dohodu u soudu není běžným postupem.

Fujifilm nyní vlastní 75 procent společného podniku, zatímco Xeroxu patří zbývajících 25 procent. Po sloučení podniku s Xeroxem má Fujifilm vlastnit v nové firmě podíl 50,1 procenta. Akcionářům Xeroxu připadne 49,9 procenta. Fuji Xerox se má po dokončení spojení stát dceřinou společností Fujifilmu a šéfovat jí měl Jeff Jacobson.

Společnost Fuji Xerox vznikla před více než 50 lety a zabývá se prodejem fotokopírek a poskytováním souvisejících služeb pro oblast Asie a Tichomoří. Již delší dobu však bojuje se slabou poptávkou po kancelářských kopírkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám