Hlavní obsah

Ve hře jsou desítky tisíc míst. Zaměstnanci Huawei se kvůli sankcím obávají propouštění

– Peking

Zaměstnanci čínského výrobce telekomunikačních zařízení Huawei Technologies mají kvůli americkým sankcím čím dál větší obavy z propouštění. Informoval o tom list Financial Times. Upozornil, že nejnovější sankce označované některými analytiky jako „rozsudek smrti” by mohly firmu Huawei připravit o přístup k čipům, které potřebuje pro výrobu chytrých telefonů i dalších zařízení.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Huawei zaměstnává zhruba 194 000 lidí. „Jaké produkty můžeme dál vyrábět?” ptá se podle listu Financial Times jeden ze zaměstnanců. „Firma nás vyzývá, abychom si na tento válečný stav zvykli,” uvedl jiný zaměstnanec. „Stále však máme obavy,” dodal.

Podle zaměstnanců přibývá přesunů, odchodů i propouštění pracovníků. „Čím dál více pracovníků se vrací ze zahraničí,” upozornil jeden ze zaměstnanců oddělení lidských zdrojů. Zahraniční aktivity se v roce 2013 na celkových tržbách podniku podílely 65 procenty, zatímco loni to bylo pouze 41 procent, píše list.

USA utahují šrouby, zpřísňují sankce proti čínské firmě Huawei

Internet a PC

Krádež technologií a špionáž

Spojené státy firmu Huawei už delší dobu obviňují z krádeží technologií a podezřívají ze špionáže pro čínskou vládu. To ale čínský podnik dlouhodobě odmítá. V pondělí administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa oznámila, že zpřísní květnové sankce, které čínskému podniku znemožňují získat bez zvláštního povolení čipy vyvinuté či vyráběné s využitím amerických technologií.

Podle analytiků oslovených agenturou Reuters by tak Huawei mohla přijít o pozici největšího světového výrobce mobilních telefonů, ale hrozí i to, že s jejich výrobou skončí.

Huawei kvůli sankcím zastaví výrobu svých čipů

Internet a PC

Huawei kraluje trhu mobilů

Navzdory americkým sankcím se stal Huawei ve druhém kvartálu letošního roku největším prodejcem chytrých telefonů na světě. Za zmiňované tři měsíce dodal na trh 55,8 milionu přístrojů, díky tomu sesadil tento čínský podnik z trůnu po třech letech konkurenční Samsung. Tomu patří s 53,7 milionu prodaných smartphonů druhá příčka.

Sluší se nicméně podotknout, že prvenství patří společnosti Huawei především díky velkému odbytu na domovském čínském trhu. Sankce totiž čínské zákazníky motivovaly k tomu, aby při výběru upřednostňovali domácí výrobce.

Trojkou trhu je pak Apple s 45,1 milionu prodaných kusů. Celkově se ve druhém čtvrtletí prodalo 285 milionů smartphonů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám