Hlavní obsah

V Praze svádějí boj nejlepší piloti dronů z Česka

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Drone racing neboli závody dronů je relativně mladá sportovní disciplína. V poslední době ale přitahuje pozornost stále početnější skupiny fanoušků. Jeden takový závod se ve čtvrtek koná v pražských Holešovicích v rámci festivalu Future Port Prague.

Záznam ze závodů dronů v rámci festivalu Future Port PragueVideo: Novinky

 
Článek

Čtvrteční závod je zajímavý tím, že celý probíhá v režimu FPV (first person view). To v praxi znamená, že piloti řídí své drony, které mimochodem váží pouhých 400 gramů, pomocí speciálních brýlí. Do nich je přenášen obraz přímo z letícího bezpilotního letounu.

Právě to je ta nejzajímavější část. Ve videobrýlích totiž vidíte přesně to, co vidí dron. Řídíte ho tedy z pohledu modelu, takže máte pocit, jako byste v něm reálně seděli.

21 nejlepších pilotů

Závodní trať je vytyčená sérií branek, jež se musí proletět. Nechybí ani různé pylony. Samotný závod má několik fází. Vše samozřejmě začíná nejprve kvalifikací, pohledy pilotů jsou přitom promítány na velkoformátovou LED obrazovku.

Klání se účastní 21 pilotů z celé ČR, do finále jich postoupí jen devět.

Jak probíhají závody dronů? Video: Novinky

Závod organizuje společnost Rotorama v čele s pilotem Janem Mittnerem, který je považován za světovou špičku. Na předních příčkách se prosadil v tuzemsku i zahraničí, jak prozradil v nedávném rozhovoru pro Novinky.cz. [celá zpráva]

Velký závod dronů se v Praze konal již v polovině března. Přiblížit si jeho průběh můžete v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Závody dronů v PrazeVideo: Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám