Hlavní obsah

V EU je nedostatek specialistů na informatiku, doplnit řady by měly ženy

V zemích Evropské unie bude v sektoru informačních a komunikačních technologií v roce 2010 chybět na 300 tisíc kvalifikovaných techniků. Odhadla to tento týden Evropská komise. Pomoci řešit situaci by pak mohlo i větší zapojení žen do tohoto oboru, jemuž tradičně dominují muži.

Článek

Pět velkých firem, které v sektoru působí, v úterý podepsalo společný kodex osvědčených postupů. Jeho cílem je vyvolat u studentek středních i vysokých škol a žen, které v sektoru působí, větší zájem o odvětví špičkových technologií.

Firmy, mezi nimiž jsou třeba společnosti Microsoft či Motorola, by tak měly třeba zřizovat dívčí laboratoře a počítačové kluby, kde by si mohly dívky například vytvářet webové stránky. Ženy na mateřské by se zase mohly zapojovat do instruktážních programů. Brusel zdůraznil, že zatím jen zhruba pětinu informatiků tvoří ženy.

"Pouze sedm procent členů představenstev 116 největších společností činných v oblasti informačních a komunikačních technologií jsou v současnosti ženy. Měli bychom si proto stanovit cíl tento podíl do roku 2015 zdvojnásobit," doplnila eurokomisařka pro informační technologie Viviane Redingová.

V ČR je specialistů dostatek

Podle Kateřiny Horové z tuzemské skupiny Unicorn, která v oboru IT zaměstnává kolem tisícovky lidí, teď není problém s nedostatkem pracovníků kvůli hospodářské krizi tak výrazný jako v minulém roce. "Obecně došlo k úbytku zakázek v oboru," vysvětlila.

Zkušenosti firmy podle ní ukazují, že IT není pro mladé lidi nejlákavějším oborem. "Proto je každá snaha o posílení zájmu vítaná. Také aktivity, které by mohly nalákat ženy, vítáme. Otázkou zůstává, jaký to bude mít efekt," doplnila.

Redingová dodala, že už nyní chybí třeba v Německu kolem 88 tisíc informatiků a v Belgii, která je co do počtu obyvatel srovnatelná s Českou republikou, se nedostává více než 10 000 expertů.

"Podpis kodexu je prvním krokem na cestě k větší přitažlivosti míst v oblasti špičkových technologií pro ženy a k lepšímu zastoupení žen na poli informačních a komunikačních technologií," doplnila také Redingová.

Reklama

Výběr článků

Načítám