Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (112.díl)

Novinky, Michal Němejc

Se začátkem nového týdne vám přinášíme tipy na tři zajímavé programy, za jejichž používání nemusíte nic platit. Představíme nadstandardně vybavený internetový prohlížeč, program pro synchronizaci systémového času a konečně malou utilitu, která vám prozradí spoustu informací o vašich snímcích z digitálního fotoaparátu.

Článek

AvantBrowser 7.0.3.2

Doba, kdy mezi sebou soupeřil Microsoft s Netscape, je už dávno pryč a většina uživatelů nyní pro prohlížení internetových stránek používá Internet Explorer, kterému však k dokonalosti i v jeho šesté verzi ještě pár věcí chybí.

Dnes se proto podíváme na poměrně neznámý, ale přesto velmi zajímavý prohlížeč internetových stránek - Avant Browser. Ten používá jádro Internet Exploreru a všechny stránky se tedy zobrazují shodně jako v nejpoužívanějším prohlížeči od Microsoftu. Výhodou je několik nadstandardních funkcí a příjemnější uživatelské rozhraní, které je lokalizováno i do češtiny.

Hlavním rozdílem oproti Internet Exploreru je to, že všechny nové stránky se otevírají, podobně jako v Mozille či Opeře, do záložek v rámci samotného prohlížeče. Díky tomu je přepínání mezi jednotlivými stránkami jednodušší a rychlejší. Zároveň tento prohlížeč disponuje řadou užitečných drobností, které v Internet Exploreru nenajdete.

Uživatelé s pomalým internetovým připojením jistě využijí možnost jedním kliknutím myši vypnout zobrazování obrázků, a asi každému uživateli přijde vhod funkce blokování vyskakujících oken (pop-up). Přímo z prohlížeče dále můžete vyhledávat na internetu prostřednictvím služby Google. Zajímavou vlastností je také možnost seskupovat tématicky příbuzné stránky do skupin. Pak již jen stačí na určitou skupinu kliknout a všechny stránky v ní obsažené se automaticky otevřou v prohlížeči.

Pokud požíváte Internet Explorer, jistě se vám již stalo, že jste měli otevřených několik stránek a prohlížeč se náhle zhroutil a všechny stránky nenávratně zmizely. To by se vám s AvantBrowserem již stát nemělo, protože v případě zkolabování programu se znova načtou všechny stránky, které jste měli před pádem programu otevřené.

AvantBrowser mě skutečně nadchl a doporučuji ho každému, kdo tráví na internetu několik hodin denně, alespoň vyzkoušet.

[ Ke stažení zde | Velikost: 778 kB | Hodnocení: 9/10 ]

AboutTime 4.8

Chcete mít v počítači neustále přesný čas? Pak si nainstalujte AboutTime, který slouží k synchronizaci systémového času z internetu, a to s přesností na několik milisekund. Standardně se čas seřizuje podle serveru National Institute of Standards and Technology, ale můžete si nastavit i jiný. Program dokáže seřizovat systémový čas dokonce pravidelně, v určeném časovém intervalu.

[ Ke stažení zde | Velikost: 377 kB | Hodnocení: 8/10 ]

Exif Reader 2.9

Všechny moderní digitálních fotoaparáty ke každé fotografii zaznamenávají také tzv. EXIF informaci, která obsahuje údaje o vzniku snímku. Podle EXIFu tak můžete zjistit nejen kdy a kterým digitálním fotoaparátem byla fotografie pořízena, ale také za jakých podmínek a při jakém nastavení přístroje. Z EXIFu se dozvíte např. čas a hodnotu clony, nastavení citlivosti, nastavení zoomu, režim měření či informaci o tom, zda byl použit blesk. Exif Reader je malý a jednoduchý program, který dokáže tyto informace zobrazit v přehledné formě a případně uložit do textového souboru. Komerčnímu BreezeBrowseru se po funkční stránce sice zdaleka nevyrovná, ale pro pouhý výpis informací o snímku bohatě postačí.

[ Ke stažení zde | Velikost: 346 kB | Hodnocení: 7,5/10 ]

Další užitečné programy najdete na Slunečnici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám