Hlavní obsah

Užitečné programy, které jsou zadarmo (111.díl)

Novinky, Michal Němejc

V dnešním díle vám představíme program, který umožňuje snadno a rychle vylepšit nepovedené fotografie, dále pak utilitu na testování vašeho internetového připojení a konečně velmi užitečný program sloužící nejen k regulaci otáček větráčku na procesoru.

Foto: Vratislav Konečný

vchod dračoptačí tlamou

Článek

Digital Camera Enhancer 1.3

Digitální fotografie s sebou přináší řadu výhod a jednou z nich je i následná možnost úpravy fotografie v počítači. Ne vždy se totiž snímek povede přesně tak, jak bychom si představovali. A právě pro snadnou úpravu snímků slouží Digital Camera Enhancer, který umožní vylepšit pořízené fotografie i uživatelům bez znalosti grafických programů.

Digital Camera Enhancer slouží k vylepšení nepovedených fotografií a obrázků. Umožňuje snímek zesvětlit či ztmavit, upravit jeho barevné podání, zvýraznit detaily či obrázek vyhladit a snížit nepříjemný šum vyskytující se na snímku.

Tento malý program se skládá ze dvou oken, přičemž v levém okně vidíte původní obrázek, zatímco v okně pravém se zobrazuje výsledný, již vylepšený obrázek. Okamžitě tak vidíte, jak se na obrázku projeví provedené změny. V programu přitom můžete ručně nastavit celkem šest parametrů a tudíž fotografii upravit přesně podle svých představ.

Podkladem mohou být obrázky ve formátech jpg, png, tiff, bmp, pcx, tga nebo wmf. Vylepšovat lze nejen snímky z digitálního fotoaparátu, ale také naskenované fotografie či jiné obrázky.

Digital Camera Enhancer vyniká především svou jednoduchostí, při které umožňuje poměrně kvalitně vylepšit nepovedené snímky. Na druhou stranu zase nelze od programu očekávat zázraky - přece jen z hodně nekvalitní fotky již skvělý obrázek nikdy neuděláte. Pro drobné vylepšení fotografie však program svůj účel plní výtečně. Za podstatnou nevýhodu však považuji to, že fotky z digitálních fotoaparátů ztratí po úpravě svá EXIF metadata, tedy informace o vzniku snímku vytvářené digitálním fotoaparátem. K dispozici je sice i lépe vybavené verze tohoto programu, která umí zachovat i EXIF, ale ta již bohužel není zdarma.

[ Ke stažení zde | Velikost: 529 kB | Hodnocení: 7,5/10 ]

vPing 1.0

Chcete otestovat vaše internetové připojení nebo zjistit, jaký ping máte na určitý server? Utilita vPing vyhodnocuje dobu odezvy na zadaný server a následně zobrazuje přehledné zhodnocení kvality spojení obsahující průměrnou, maximální a minimální dobu odezvy, a případné chyby. Samozřejmostí je možnost nastavení, jak často a kolikrát se má připojení testovat. Oproti klasickému příkazu ping.exe nabízí tato utilita komfortnější ovládání a přehlednější výsledky.

[ Ke stažení zde | Velikost: 889 kB | Hodnocení: 6,5/10 ]

SpeedFan 4.07

SpeedFan je velice užitečný program, který umožňuje automaticky regulovat otáčky větráčku na procesoru podle aktuální teploty, a tím snížit hluk v případě nízkého zatížení procesoru. Neocenitelnou vlastností je také možnost zobrazení aktuální teploty procesoru na taskbaru. Zároveň program umí zobrazit teplotu vašeho pevného disku a na základě technologie S.M.A.R.T. provést jeho diagnostiku. U vybraných základních desek lze dokonce provádět přetaktování procesoru přímo z prostředí Windows a současně sledovat zahřívání přetaktovaného procesoru. To však na vlastní riziko!

[ Ke stažení zde | Velikost: 1,04 MB | Hodnocení: 9/10 ]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám