Hlavní obsah

USA chtějí mezinárodní orgán na hlídání internetu

– Washington

Spojené státy v pondělí oznámily, jak si představují budoucnost internetu. Američané si přejí vznik mezinárodního orgánu, který by internetový prostor hlídal. Chtějí se zasazovat o to, aby celosvětová počítačová síť byla otevřená a zároveň bezpečnější. V Bílém domě to řekla americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Foto: Zoubeir Souissi , Reuters

Hillary Clintonová

Článek

Dosáhnout toho chtějí spoluprácí se soukromým sektorem i dalšími zeměmi.

Spojené státy dosud podle Clintonové neměly ucelený přístup, jak se k internetu stavět. Různé úřady tak prosazovaly různé věci. Nyní by se to mělo změnit, protože americká administrativa představila dokument, který nazývá "mezinárodní strategií pro kyberprostor".

"USA budou na mezinárodním poli prosazovat otevřenou, provázanou, bezpečnou a spolehlivou informační a komunikační infrastrukturu, jež podporuje mezinárodní obchod, posiluje mezinárodní bezpečnost a svobodu vyjádření a inovace," uvedla dnes šéfka americká diplomacie před publikem tvořeným mimo jiné i zahraničními diplomaty.

Jedním dechem dodala, že nová strategie není souborem nařízení, ale základem pro diplomacii. Spojené státy chtějí dosáhnout globální shody v tom, jak by celosvětová počítačová síť měla vypadat.

Vymáhání práva na síti či ochrana duševního vlastnictví

Měla by se týkat například vymáhání práva na síti či ochrany duševního vlastnictví, ale třeba i ochrany počítačových sítí jednotlivých zemí před útoky, které mají povahu mezinárodní agrese.

USA by také mimo jiné chtěly, aby vzniklo mezinárodní těleso, které by mělo kyberprostor na starost. Clintonová také znovu zopakovala, že internet by neměl vládám sloužit k potlačování nepohodlných názorů.

Představitelé americké administrativy přitom zdůrazňují, že strategie je především vizí. Různé složky vlády Spojených států podle nich v příštích měsících budou slaďovat noty tak, aby ji bylo možné uvést do praxe. Strategie by prý mimo jiné měla umožnit jiným zemím, aby americkou vládu upozornily, pokud se bude vzdalovat jejím principům.

Americké ministerstvo zahraničí od nástupu Hillary Clintonové klade velký důraz na využívání nových technologií v diplomacii. Ministryně již loni uvedla, že USA chtějí zvýšit svobodu na počítačové síti, a bojovat tak proti totalitním režimům. O několik měsíců se ale Spojené státy staly samy terčem kritiky. Čelí totiž podezření, že stály za rušením spolupráce některých velkých amerických firem se serverem WikiLeaks, který zveřejnil utajované americké diplomatické a armádní depeše.

Anketa

Měl by na bezpečnost internetu dohlížet nějaký mezinárodní orgán?
Ano
21,4 %
Ne
78,6 %
Celkem hlasovalo 7311 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám