Hlavní obsah

Twitter a Facebook dostaly v Rusku pokutu. Kvůli ochraně soukromí

Moskva

Soud v Rusku dal americké společnosti Twitter pokutu čtyři miliony rublů (1,4 milionu Kč) za porušování zákona o ochraně osobních údajů. Informovala o tom agentura TASS. Pokutu ve stejné výši pak soud podle agentury Interfax vyměřil také další americké firmě, Facebook, která provozuje stejnojmennou sociální síť a která se provinila stejně jako Twitter.

Foto: Thomas White, Reuters

Logo Twitteru

Článek

"Soud uznal Twitter vinným podle příslušného zákona o ochraně osobních údajů, za což vyměřil pokutu čtyři miliony rublů," píše se v rozhodnutí, z něhož cituje TASS.

Facebook i Twitter už dostaly v Rusku pokutu několikrát. Například loni v dubnu dostal Facebook symbolickou pokutu 3000 rublů za to, že úřadům neposkytl požadované informace o umístění osobních dat ruských uživatelů. Týden předtím dostal pokutu ve stejné výši i Twitter.

Bič na Tiktok i Facebook. Británie chce pokutovat firmy za škodlivý obsah

Internet a PC

Sankce je součástí tažení ruských úřadů proti zahraniční kontrole internetového provozu na ruském území. Ruský parlament loni schválil návrh zákona o ochraně ruského internetu, jehož podstatou je vytvoření autonomní komunikační struktury odolné vůči vnějším zásahům, jejíž provoz by byl pod kontrolou ruských úřadů.

Facebook provozuje největší sociální síť na světě, kterou podle údajů firmy aktivně používá zhruba 2,5 miliardy lidí. Twitter funguje spíše jako mikroblogová síť a má více než 300 milionů aktivních uživatelů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám