Hlavní obsah

Tvůrce bitcoinu má vlastní sochu. I když ho nikdo nezná

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

V Maďarsku byla tento týden odkryta socha věnována tvůrci bitcoinů, který vystupuje pod pseudonymem Satoši Nakamoto. Pikantní na tom je, že ho nikdo nikdy neviděl. Patrně i kvůli tomu má bronzová busta v budapešťském Graphisoft Parku na hlavě kapuci.

Foto: Profimedia.cz

Satoši Nakamoto má v Budapešti vlastní sochu.

Článek

Socha se stala prakticky okamžitě po odkrytí vyhledávanou atrakcí místních i turistů. Všichni se u busty se zlatým obličejem, ve kterém se můžete vidět stejně jako v zrcadle, fotí a natáčí videa.

Bitcoin vytvořil anonymní vývojář vystupující pod pseudonymem Satoši Nakamoto. Dodnes se přitom neví, kdo to ve skutečnosti je. V roce 2016 se sice k autorství přiznal australský podnikatel Craig Wright, přesvědčivé důkazy ale neposkytl. O dva roky později za autora bitcoinu označil Sahil Gupta amerického podnikatele a vizionáře Elona Muska. Ten nicméně jeho tvrzení popřel.

Foto: Profimedia.cz

Bysta se stala vyhledávanou atrakcí.

Foto: Profimedia.cz

Lidé se s tvůrcem bitcoinu i fotí.

Jak získat bitcoiny?

Pořídit bitcoiny je možné v současnosti poměrně jednoduše, převodem peněz z bankovního účtu nebo platbou v hotovosti. Pro druhý zmiňovaný způsob jsou k dispozici tzv. BTC automaty, jde o obdobu tradičních bankomatů, které se v Česku množí doslova jako houby po dešti.

Na internetu je pak možné koupit bitcoiny v různých směnárnách, kterých je měsíc od měsíce více. V těchto specializovaných směnárnách jsou k dostání také další virtuální měny. Dodejme, že kurzy si směnárny určují samy, takže rozdíly mezi jednotlivými nabídkami se mohou pohybovat klidně i v řádech tisíců korun.

Za bitcoiny do kina. Řetězec AMC začne prodávat lístky za kryptoměny

Internet a PC

Stále nové mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Původně mohli bitcoiny těžit lidé i doma na svých PC, výpočty jsou ale v současnosti tak náročné, že výkon obyčejných PC na to prakticky nestačí. V různých koutech světa se proto staví celé farmy výkonných strojů, které jsou určeny výhradně k těžbě.

Speciální peněženka

Aby mohl člověk obchodovat s bitcoiny, potřebuje vlastní BTC peněženku. Jde v podstatě o řetězec znaků, který si můžete představit jako číslo klasického bankovního účtu – BTC peněženka tedy existuje pouze ve virtuálním světě a na rozdíl od bankovního účtu je zcela anonymní. To je i jeden z důvodů, proč se tato měna těší stále větší popularitě.

Navzdory vysoké volatilitě se dá říci, že popularita bitcoinů neustále roste. V tuzemsku i zahraničí se totiž stále častěji setkáváme s touto virtuální měnou jako s regulérním platidlem. V zahraničí se dají za bitcoiny koupit domy, automobily, ale je možné s nimi zaplatit například i školné. Nejznámější kyberměnu přijímají také někteří tuzemští prodejci.

„Bitcoinem platit nechceme.“ Tisíce lidí vyrazily v Salvadoru do ulic

Internet a PC

Výhody bitcoinů jsou nepopiratelné, existují ale také stinné stránky. Kromě vysoké volatility je řeč o počítačových pirátech. Ti totiž velmi často šíří po internetu škodlivé kódy, prostřednictvím kterých dovedou těžit virtuální měny i bez vědomí majitele. Zatěžují tedy nadměrně výkon napadené sestavy.

Důležité je tak dodržovat běžné bezpečnostní postupy, například nepoužívat stejná hesla na e-mail a na peněženku. Vhodné je také používat dvoufaktorové ověření, při kterém je při platbách požadován ještě navíc PIN.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám