Hlavní obsah

Třetí díl Hvězdných válek už se objevil na internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hvězdné války: Epizoda III - Pomsta Sithů ve čtvrtek unikla na internet. Pár hodin po premiéře třetího dílu Hvězdných válek tak bylo možno film stahovat v kvalitě blízké DVD.

Článek

Film v několika verzích distribuovala výměnná síť BitTorrent, která je založená na takzvaných peer-to-peer pravidlech. Zjednodušeně řečeno se dá říci, že čím více uživatelů daný soubor sdílí, tím rychleji se tato data stahují.

Na stránce TorrentSpy dopoledne film Hvězdné války: Epizoda III - Pomsta Sithů ve velikosti 1,43GB stahovalo najednou 17780 uživatelů.

Variantu třetího dílu Hvězdných válek v o něco horší kvalitě, která se pohodlně vejde na CD disk, pak nyní dopoledne stahovalo dalších  5767 uživatelů.

Pro Hollywood jsou výměnné sítě doslova morovou ranou - uvádí totiž, že díky nim přichází o stovky miliónů dolarů, které by jinak utržil za prodej filmů či hudby.

Co jsou zač P2P sítě?

Systémy založené na peer-to-peer (rovný s rovným) komunikaci jsou v současnosti velice populární a zažívají ohromný boom. Na jejich základě staví například program Direct Connect (DC).

P2P komunikace nevyžaduje žádný speciální server, na kterém by tato služba běžela. Počítače v síti jsou naopak schopné napojovat se jeden na druhý, vyměňovat si data. Uživatelé tedy dostávají prostřednictvím P2P softwaru možnost své soubory sdílet a současně je z jiných počítačů stahovat.

V současnosti nabízejí výměnné sítě BitTorrent stažení všech dílů Hvězdných válek v kvalitě velmi blízké DVD. Podle rychlosti vašeho připojení a počtu lidí, kteří daný soubor nabízejí, pak získání jednoho dílu Hvězdných válek může trvat zhruba dvě hodiny, ale také třeba pár dnů, za předpokladu, že jste vybaveni pomalou linkou nebo když data sdílí pouze malá část uživatelů. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám