Hlavní obsah

Toshiba utrží za čipovou divizi miliardy. Kupcem bude nakonec fond Bain Capital

Tokio

Japonský elektrotechnický koncern Toshiba se dohodl, že prodá svou čipovou divizi konsorciu vedenému americkým investičním fondem Bain Capital. Doufá, že transakce, jejíž hodnota by měla činit zhruba dva bilióny jenů (kolem 390 miliard Kč), bude završena do konce března příštího roku.

Foto: Toru Hanai / Reuters, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Čipová divize Toshiby je druhým největším producentem paměťových čipů na světě. Ty se využívají například v SSD jednotkách.

Podle agentury AP je ale budoucnost dohody nejistá, protože se proti ní staví americký partner Toshiby, výrobce čipů Western Digital. Ten vyrábí pod vlastní značkou SSD jednotky a akvizice divize Toshiby by z Western Digitalu udělala čipového giganta.

Toshiba přitom příjem z prodeje čipové divize naléhavě potřebuje, protože v důsledku rozsáhlých ztrát americké jaderné divize Westinghouse Electric se dostala na pokraj finančního kolapsu. Westinghouse byl letos nucen vyhlásit bankrot a požádat ve Spojených státech o soudní ochranu před věřiteli.

Podpora Applu a Dellu

Společnost Bain Capital se v rámci nabídky na převzetí spojila s jihokorejským výrobcem čipů SK Hynix a získala rovněž podporu ze strany některých odběratelů divize, včetně firem Apple a Dell. Součástí konsorcia jsou také firmy Kingston Technology a Seagate Technology.

Toshiba se nicméně ve svém prohlášení o účasti firmy SK Hynix nezmínila. Zato uvedla, že do transakce by se mohly zapojit japonské společnosti Innovation Network Corporation of Japan a Development Bank of Japan, píše agentura Reuters.

Analytik Hideki Jasuda z výzkumného institutu Ace upozornil, že složení konsorcia by v budoucnosti mohlo přinést potíže. "Velký počet akcionářů by mohl komplikovat rozhodovací proces a brzdit klíčová investiční rozhodnutí," uvedl. Dodal, že účast odběratelů v konsorciu by mohla oslabit pozici divize při jednání o cenách.

O divizi se ucházela ještě další dvě konsorcia vedená firmou Western Digital a tchajwanským výrobcem elektroniky Foxconn. Podle zdrojů agentury Reuters se ještě koncem úterý zdálo, že favoritem je konsorcium vedené společností Western Digital. Ta se prý ale s Toshibou nedokázala shodnout na některých podmínkách.

Co jsou SSD jednotky?

Na rozdíl od klasických pevných disků neobsahují SSD jednotky žádné pohyblivé součástky, díky čemuž mohou být daleko rychlejší. To je v praxi znát při otevírání a ukládání souborů, ale i při spouštění počítače.

Na strojích s harddiskem, kde Windows startovala několik minut, to díky SSD jednotce trvá jen několik desítek sekund. Jedinou nevýhodou, která brání SSD v masivním rozšíření, je jejich vysoká cena. Proti klasickým diskům jsou až desetkrát dražší.

SSD disky se dnes běžně montují do notebooků, klasických stolních počítačů a v některých případech také do počítačových tabletů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám