Hlavní obsah

Toshiba čelí v USA vyšetřování kvůli účetním praktikám

Japonský výrobce elektroniky Toshiba v pátek potvrdil, že některé jeho americké dceřiné společnosti vyšetřují tamní úřady v souvislosti s účetními praktikami firmy. Firma Westinghouse Electric, která je americkou jadernou divizí Toshiby, však důrazně popřela, že by její finanční toky vyšetřovaly americké úřady, jak ve čtvrtek informovala agentura Bloomberg.

Foto: Yuya Shino, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Určité dceřiné společnosti Toshiby v USA obdržely žádosti o informace od ministerstva spravedlnosti a Komise pro cenné papíry a burzy v souvislosti s účetními postupy Toshiby a spolupracují při vyšetřování,” uvádí se v prohlášení Toshiby. Bližší informace firma neposkytla.

Firma Westinghouse však v prohlášení odmítla, že by ji vyšetřovaly státní úřady v USA. „Společnost Westinghouse má průhledné hospodaření a spolupracuje s nezávislou vyšetřovací komisí," uvedla firma v prohlášení. Upozornila rovněž, že nezávislá zpráva potvrdila, že v účetnictví firmy nebylo zjištěno žádné pochybení.

Toshiba loni přiznala, že v minulosti nadhodnocovala své zisky. Účetní skandál Toshiby je v Japonsku největší od odhalení účetních manipulací ve firmě Olympus v roce 2011.

Reklama

Výběr článků

Načítám