Hlavní obsah

Toshiba a NEC opouští Sony, 45nm čipy vyrobí bez ní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonští výrobci elektroniky Toshiba a NEC se dohodli na spolupráci při vývoji a výrobě pokročilých 45nm mikroprocesorů. Vynechají z ní však pravděpodobně firmu Sony.

Článek

Dvě japonské firmy, které se podílely na vývoji 45nm elektronických obvodů, již oznámily, že jejich první 45nm produkty dostanou se na trh v průběhu roku 2010.

Toshiba a NEC se k započetí spolupráce na výrobě 45nm čipů připravují již delší dobu. Ve známost například vešla jejich dohoda z listopadu loňského roku.

Toshiba se však velice pravděpodobně vzdala spolupráce se Sony, se kterou a IBM vyvíjela 90nm mikroprocesor, který vešel ve známost jako "Cell". V létě bude tento produkt pohánět zábavní herní konzoli Sony PlayStation 3, rovněž se o něm hovoří jako o mozku superpočítačů [celá zpráva] či mobilních telefonů nebo kapesních počítačů. Podle výrobců je totiž architektura Cellu velice modulární a dovoluje přizpůsobit procesor aktuálnímu nasazení.

Firma Sony šla z kola ven

Japonský deník Mainichi Shimbun v pondělí uvedl, že k NEC a Toshibě se později připojí i Sony. Její zástupci to však v rozhovoru pro médium EETimes vyloučili. 

"Nemáme zájem na nějaké spolupráci," uvedl mluvčí Sony. "Budeme vyrábět sami a pokud naše kapacita nebude dostatečná, pak oslovíme jiné producenty."

45nm výroba dovolí produkovat menší čipy, které budou pracovat rychleji. Současně se sníží náklady na jejich výrobu. Vývoj takovýchto mikroprocesorů je však finančně velice náročný. O přípravu 45nm čipů se pokouší také Intel či jeho konkurent AMD.

Reklama

Související témata:

Související články

Intelu a AMD roste významná konkurence

Výdělky firem Intel a Advanced Micro Devices, které na současném trhu s osobními počítači drží drtivý tržní podíl, plánuje narušit uskupení IBM, Sony...

Výběr článků

Načítám