Hlavní obsah

Top 20 virů za únor + nástroje k jejich odstranění

Novinky, Ondřej Grym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet prostých e-mailových červů klesá; jsou pozvolna nahrazováni jejich síťovými variantami s vlastnostmi trojanů. Viry těží z chyb, které stále obsahuje MS Windows a stávají se tak vážnou hrozbou internetu, uvedla společnost Kaspersky Lab.

Foto: Vratislav Konečný

Nepomuckého kostel na Zelené hoře, donedávna byl kopec zalesněný a stavbu zakrýval

Článek

Snížení počtu výskytu e-mailových červů bylo dle Kaspersky Lab možné hlavně díky začlenění nových technologií, které je umí dříve odhalit a zastavit - je možné objevit viry například v heslem chráněných archivech nebo pomocí předběžné analýzy ve spustitelných souborech připojených k elektronické zprávě.

Celý žebříček top 20 virů za únor 2005 naleznete na stránkách společnosti Kasperky Lab včetně popisu jejich činností a možné obrany proti nim.

MístoJménoProcento výskytu
1.Zafi.b21.71
2.NetSky.q18.30
3.Zafi.d13.31
4.Bagle.ay7.03
5.NetSky.b6.94

Obdobnou službu nabízí také virový radar portálu Seznam.cz, který zobrazuje nejrozšířenější viry za posledních 24 hodin.

ANKETA
Kdy naposled jste na své počítači odhalili virus?
Hlasujte v anketě na konci článku

Únorová analýza prokázala, že nejvyšší procenta výskytu drží Zafi.b a jeho varianty. Polepšil si rovněž červ Netsky. Bagle.ay se objevil na 8. místě top 20 virů již 27. ledna - k dnešnímu dni se dostal na místo čtvrté.

Tvůrci virů Netsky, Mydoom, Zafi, Lovgate se dle Kaspersky Lab zaměřili převážně na vývoj červa Bagle - jen počátkem března totiž antivirová firma odhalila šest jeho nových variant.

NovéBagle.ba, Smitfraud.c
Vyšší výskyt oproti lednuZafi.b, Netsky.q, Bagle.ay, Mydoom.m, Netsky.y, Mydoom.l, Netsky.d, Netsky.r, Bagle.ai
Nižší výskyt oproti lednuZafi.d, Netsky.aa, LovGate.w, Netsky.t, Smitfraud.a
Beze změnyNetsky.b

Odstraňte virus zadarmo

Kaspersky Lab rovněž zdarma poskytuje nástroje k odstranění virů, které se na internetu nejčastěji objevují. Tyto aplikace naleznete na této stránce. Po stáhnutí daného *.zip archivu a jeho rozbalení vestavěný program provede otestování vašeho počítače na přítomnost určitého viru a pokusí se jej ze systému odstranit. 

Anketa

Kdy naposled jste na své počítači odhalili virus?
Není tomu ani pár hodin
23,9 %
Před několika dny
36 %
Před několika týdny
18,1 %
Loni a později
15,9 %
Nikdy
6,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1760 čtenářů.

Trojský kůň

Trojský kůň či Trojan je program, který se tváří jako legitimní, ale přitom vykonává funkce, které mohou ohrožovat bezpečnost uživatelových dat na PC. Trojan umožňuje útočníkovi ovládat na dálku napadený počítač.

Své jméno dostal trojský kůň podle pověsti o městě Trója. Za městskou bránu byl podle bájí dopraven dřevěný kůň s vojskem, které se skrývalo jeho útrobách. Útočníci tak nepozorovaně pronikli za hradby a město pak dobyli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám