Hlavní obsah

Těžba bitcoinů se prodražuje. A bude hůř

Novinky, mif

Bitcoiny jsou aktuálně nejoblíbenějším virtuálním platidlem. A to především díky tomu, že doslova raketově roste jejich kurz. Problémem však je, že rostou také náklady na těžbu jednotlivých mincí. A to o tisíce dolarů prakticky každý rok.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Virtuální měny se těší tak velké popularitě především pro své vysoké a rychle rostoucí kurzy. Například jedna mince bitcoinu, což je aktuálně nejpopulárnější kryptoměna, má nyní hodnotu 15 000 dolarů, tedy v přepočtu bezmála 320 tisíc korun.

Ještě zkraje loňského roku to přitom nebylo ani tisíc dolarů (21 300 Kč).

Těžit mohou lidé sami

Popularitě nicméně nahrává také fakt, že za pořízení virtuálních mincí nemusí uživatelé zaplatit teoreticky ani korunu. Pokud mají dostatečně výkonný počítač, mohou si nainstalovat speciální software a s jeho pomocí kryptoměny doslova těžit - tento program totiž používá předem nastavené výpočty, jejich výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné klidně nakupovat prakticky cokoliv.

Jenže energetické nároky jsou rok od roku vyšší, neboť bitcoiny jsou „raženy“ stále pomalejším tempem. Těžba jedné jediné mince tak může – s ohledem na výkon celé počítačové sestavy – trvat klidně i několik týdnů.

James Butterfill ze společnosti ETF Securities vypočítal, že ještě zkraje loňského roku vyšla těžba jedné mince na 2856 USD (60 800 Kč). Letos však energetická náročnost stoupla natolik, že je to již 6611 USD, tedy 140 800 Kč.

I když je to stále více než v případě aktuálního kurzu, tempo vydávání bitcoinů bude ještě více zpomalovat. Podle Butterfillových odhadů tak těžba jedné mince v druhém kvartálu příštího roku bude stát už 14 175 USD, tedy více než 300 tisíc korun.

Nejvíce se těží v Číně

Rostoucí energetická náročnost přímo souvisí s tím, jak byl bitcoin navržen. Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

V domácích podmínkách tak těží tuto virtuální měnu v dnešní době už jen málokdo. Například v Číně stojí hned několik obřích datových center, ve kterých jsou postaveny desetitisíce počítačů určených čistě pro účely těžby virtuálních mincí.

V Číně koneckonců podle dosavadních odhadů probíhá takřka 60 % celkové těžby bitcoinů. V USA je to pak 16 % a o zbylý minoritní podíl se dělí další světové státy.

Pomáháte pirátům vydělat? Kyberměny se těží na miliardě počítačů bez vědomí uživatelů

Počítačové viry bylo ještě před pár lety možné odhalit zpravidla na první pohled. V počítači totiž dělaly tak velkou neplechu, že si jich uživatel všiml hned.

Proti tomu moderní škodlivé kódy se snaží zůstat co nejdéle v anonymitě a vydělávají kyberzločincům velké peníze. Podle aktuálně zveřejněné analýzy AdGuard těží viry potají kybernetické mince na více než miliardě počítačů.

To je dramatický nárůst, ještě podle říjnové statistiky totiž bylo podobnými škodlivými kódy napadeno pouze půl miliardy strojů. Za pouhé dva měsíce se tak počítačovým pirátům podařilo infikovat další stovky miliónů počítačů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám