Hlavní obsah

Tesla bude opět přijímat bitcoiny. Musk má ale podmínku

Americký podnikatel a vizionář Elon Musk opět hýbe kurzem bitcoinu. Stačilo, aby v neděli na Twitter napsal, že jeho automobilka Tesla bude opět přijímat platby v bitcoinech, a kurz raketově vystřelil. I přesto, že Musk má pro obnovení bitcoinových plateb jednu zásadní podmínku.

Článek

Musk tentokrát na Twitteru reagoval na zprávu serveru Cointelegraph, který citoval ředitelku společnosti Sygnia Magdu Wierzyckovou, jež se navážela do šéfa Tesly kvůli „záměrné manipulaci s bitcoinovým trhem“.

Americký vizionář nejprve vyvrátil zvěsti, že by se jeho automobilka zbavila většího množství bitcoinů a na pohybech kurzu vydělala. „Tesla prodala pouze cca 10 % bitcoinů, které měla v držení. A to jen kvůli tomu, abychom si potvrdili snadnou likviditu kryptoměn. Bylo to navíc v době, kdy se trh prakticky nepohyboval,“ prohlásil Musk.

„Pokud budou těžaři využívat alespoň z 50 % čistou energii, Tesla znovu povolí bitcoinové transakce,“ zdůraznil Musk. Po týdnech čekání jsme se tak dočkali jasného stanoviska, kdy tento výrobce elektromobilů opět začne nejznámější kryptoměnu na světě přijímat jako oficiální platidlo.

Na Muskovo oznámení prakticky okamžitě reagoval kurz bitcoinu růstem. Zatímco v neděli ráno se jedna virtuální mince obchodovala za 35 009 dolarů (733 460 Kč), v pondělí po poledni to už bylo 39 794 dolarů (833 700 Kč).

Foto: Mike Blake, Reuters

Elon Musk

Když se po jednom tweetu zhroutí celý svět kryptoměn

Internet a PC

Musk způsobil pád

Právě Musk je přitom považován za osobu, která zapříčinila pád bitcoinu, což mu právě Wierzycková vyčítala. Stalo se tak v druhé polovině května, když americký vizionář napsal jedinou zprávu na Twitteru. Lidé se totiž obávali, že jeho automobilka Tesla se začala zbavovat bitcoinů.

Ještě před koncem května se pak Čína rozhodla omezit kryptoměnové transakce, což propad bitcoinu i dalších kryptoměn ještě urychlilo, uvedla agentura Reuters. Nově totiž finanční instituce a platební společnosti nesmí v nejlidnatější zemi světa poskytovat žádné služby spojené s kryptoměnami. Čína je přitom zemí, kde se těží kryptoměny nejčastěji.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Bitcoin opět citelně oslabil

Zatímco ještě v minulém týdnu to vypadalo, že by se hodnota bitcoinu mohla vrátit nad hranici 40 000 dolarů, tento týden neodstartovala nejznámější kryptoměna...

Výběr článků

Načítám