Hlavní obsah

Téměř 80 procent z českých domén je aktivních

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Téměř 80 procent z 1,36 milionu domén s koncovkou .cz je aktivních. To znamená, že je na nich funkční web nebo pro ně byl konfigurovaný e-mailový server. Vyplývá to z analýzy sdružení CZ.NIC.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

U 61,1 procenta domén byl webový obsah klasifikován jako nezaparkovaný web, zatímco zaparkované weby tvořily 20,1 procenta celkového počtu domén. Zaparkovaný web znamená, že není aktivní, nefungují na něm žádné služby. Zaparkování se používá například v případě, že si zájemce potřeboval urychleně zaregistrovat doménu, aby ji například někdo neobsadil, ale zatím ji nehodlá využívat.

U 12 procent domén analytici sdružení nebyli schopni získat webový obsah a u 6,7 procenta se objevila chyba HTTP. Přibližně 69,3 procenta domén mělo fungující e-mailový server. Celkem 79,6 procenta domén mělo buď nezaparkovaný web, nebo fungující e-mail.

Domény související s koronavirem se kupují ve velkém. Nelení ani kyberzločinci

Bezpečnost

Stáří domény podle analýzy koreluje s výsledkem klasifikace webového obsahu. Starší domény častěji hostovaly nezaparkovaný web. Krátké třípísmenné domény hostovaly nezaparkovaný web v 53 procentech případů. Analytici to vysvětlují tím, že krátké domény jsou často registrovány za jiným účelem než hostování webu, například pro zisk nebo provozování doménového registru druhé úrovně.

Počet registrovaných internetových domén s koncovkou .cz se za posledních deset let zvýšil o více než půl milionu. Spolu s nasyceností trhu přírůstky celkového počtu v posledních letech klesají. Loni byl nárůst 11 000 domén, o rok dříve 16 000.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám