Hlavní obsah

TDK slibuje pevné disky s obrovskou kapacitou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost TDK oznámila novou magnetickou hlavu určenou pro pevné disky, která dokáže uložit 150 -200 gigabitů na jeden palec. To by umožnilo razantně zvýšit kapacitu současných harddisků. Zprávu přineslo čtvrteční vydání deníku Nikkey Interactive.

Článek

TDK očekává, že se nové diskové hlavičky dostanou do masové výroby již v příštím roce. Své místo by měly naleznout také v DVD rekordérech, které ukládají multimediální data na klasické pevné disky.

Dnešní zápisové magnetické hlavy (technologie GMR - giant magnetoresistance) dokáží uložit na jeden palec až 140 gigabitů. Data zaznamenávají horizontálně.

Zařízení na bázi technologie TMR zapisuje vertikálně (tzv. perpendicular recording) - na jednu 3,5-palcovou diskovou plotnu tak může uložit kolem 200-250GB dat.

Pevný disk vybavený novou technologii záznamu (TMR - tunneling magnetoresistance) by v případě obsažených tří ploten nabízel kapacitu kolem 750GB.

Popis jevů GMR a TMR

GMR: Na tzv. obřím magnetorezistivním jevu (odpor vůči magnetismu) jsou postaveny dnešní pevné disky. Výhody GMR vyniknou při srovnání s prostým MR úkazem, který při změně signálu mezi "1" a "0" vykazuje změnu kolem 1-3%, GMR však 15%, což je naprosto dostatečné pro ukládání/čtení dat. Zjednodušeně se tedy dá říci, že materiál, z něhož jsou vyrobeny plotny pevných disků, mění svůj odpor v závislosti na magnetickém poli, které je vyvoláno GMR hlavou a tím pádem je možno ukládat/číst data.

TMR: Využívá jevů kvantové mechaniky, která dovoluje průnik (tunelový jev; jev kvantové mechaniky, při kterém elektron překoná bariéru) elektronů přes tenké dielektrikum (izolační vrstva) - čili se vytvoří určitý proud, zvaný také jako tunelový. Takzvané TMR záznamové hlavy pak využívají tohoto proudu pro měření změny magnetického pole - odchylky mohou být až 50%, což je neporovnatelně více než 15% v případě GMR a proto je také možno uložit na stejný prostor více dat.

Například největší dnešní 3,5" disky s kapacitou 400GB obsahují až 5 záznamových ploten -s užitím TMR technologie by se jejich velikosti pohybovaly na úrovni 1TB.   

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám