Hlavní obsah

Tablet pro domácnost i mobilní kancelář: Wacom Bamboo

Novinky, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tablet je stejně jako myš nebo touchpad zařízení pro ovládání kurzoru počítače. Jejich výhody jsou absolutní souřadnicový systém, vysoká přesnost a přirozené ovládání. Když k tomu připojíme i několik programovatelných tlačítek a solidní cenu do 3000 Kč s daní, dostaneme Bamboo - nový tablet z nabídky společnosti Wacom.

Článek

Poněkud netradiční jméno zvolil přední výrobce tabletů Wacom pro svůj zatím poslední přírůstek. Nové Bamboo se ale natolik od ostatních odlišuje, až to zavání jistou symbolikou.

Inovativní tablet

Bamboo není rozměrově kdovíjaký pořízek. Aktivní plocha tabletu 147,6 x 92,3 mm napovídá předurčení pro amatérské využití, ale to se rozhodně nemusí vylučovat s kvalitou. Poměr stran 16:10 také ukazuje, že se s širokoúhlými displeji počítá stále víc a víc. Radost z toho budou mít především majitelé notebooků.

Tablet má narozdíl od zbytku levných polohovačů na vrchní straně proužek se čtyřmi tlačítky a dotykovým kolečkem. Tlačítka jsou programovatelná, a tak si na ně můžeme přes dodávané ovladače nastavit nejpoužívanější funkce. Dotekové kolečko mezi nimi slouží k posouvání po stránce či fotografii.

Pero s vlastním stojánkem

Jeden z největších problémů malých tabletů, které lidé používají především doma, je odkládací místo pro pero. Předchůdce Bamboo, tablet Volito (2), měl v první verzi pero nastojato, které při zavření do šuplíku s klávesnicí dostalo co proto. V druhé verzi bylo pero již naležato, ale zato mohlo při prudším posunutí tabletu vyklouznout a odkutálet se.

Bamboo toto řeší separátním stojánkem, kam lze pero buď postavit nebo položit. Řešení nanejvýš šalamounské a velmi praktické.

Ergonomie a práce s tabletem

Elektronické pero, samozřejmě bezbateriové a bezdrátové, padne do ruky přesně jak se sluší a patří na tablet Wacom. A stejně dobře se s ním i dělá. K tomu napomáhají dvě tlačítka z boku, hrot s 512 úrovněmi přítlaku a na opačném konci umístěná "guma". Celkem čtyři funkce na tabletu rozhodně nejsou v této kategorii běžné.

Plocha tabletu není překvapivě hladká, namísto toho je povrch lehce zdrsněný, a pero při pojíždění klade podobný odpor, jako když píšete propiskou na papír. Změna je to jistě zajímavá a především lidem, kteří nikdy na tabletu nedělali, velmi pomůže při adaptaci na nový ovladač.

Rozlišení snímacího pole činí 2540dpi, což znamená snímání s přesností na setinu milimetru. Bamboo se tak hodí do páru i s většími displeji s úhlopříčkou 20 či 21" a rozlišením 1680x1050. Pohyb kurzoru je na nich absolutně plynulý.

Trošku zarážející je, že při přechodu na monitor s poměrem stran 5:4 či 4:3 se nemění aktivní plocha tabletu. Ne že by to vysloveně vadilo, ale tím že každá osa má jiné měřítko jsem byl zpočátku poněkud zmatený.

Software

K Bamboo je kromě ovladačů dodáván už jen plug-in pro MS Office zvaný JustWrite Office. Když si tento doplněk nainstalujete, můžete v sadě Office (zkoušeno na XP a 2007) přidávat rukou psané poznámky, náčrtky a také ručně podepisovat dokumenty.

Pokud jste uživatelem Windows Vista, s Bamboo se malinko vylepší i funkce samotného OS. Normálně skryté možnosti zahrnující podepisování, rychlé poznámky a psaní rukou budou okamžitě k dispozici. Potom už je jen otázka, zda takové vymoženosti vůbec využijete.

Hodnocení

Maličký tablet Bamboo je opět krok směrem dopředu ve vývoji levných tabletů pro domácí a amatérské použití. Pro retuše fotografií jsou tablety lepší než myš, a kdo si na ně zvykne, už by neměnil. V tomto ohledu Bamboo nezklamalo.

Nové ovládací prvky včetně skrolovací destičky a čtyř programovatelných tlačítek jsou příjemným bonusem k jinak solidnímu výrobku. A co se stranového poměru 16:10 týče - těžko se dnes můžete zavděčit všem.

Technické parametry

tablet:

  • rozměry: 200 x 186 x 10,7mm
  • aktivní plocha: 147,6 x 92,3mm (16:10)
  • rozlišení: 2540dpi
  • konektivita: USB
  • napájení: USB (50mA)

pero:

  • rozměry: 11,4 x 142,5mm
  • váha: cca 11g
  • přesnost: 0,5mm
  • stupňů přítlaku: 512

software:

  • pro OS: Windows 2000 a novější, Mac OS 10.3.9 a novější
  • přibalený software: JustWrite Office

cena: cca 2400 Kč s DPH

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám