Hlavní obsah

Stovky malých e-shopů používají podle ČOI nekalé obchodní praktiky

Stovky malých internetových obchodů v Česku používají nekalé obchodní praktiky, zjistila Česká obchodní inspekce. Pochybení nalezla u 78 procent z 259 kontrolovaných e-shopů. ČOI uložila ve třetím čtvrtletí 174 pokut za 1,25 miliónu korun.

Foto: Profimedia.cz

Nejčastějším prohřeškem, který ČOI zjistila, bylo porušení zákazu užívání nekalých obchodních praktik.

Článek

Inspekce ale zároveň upozornila, že vysoké procento zjištěných prohřešků nelze považovat za zcela objektivní měřítko stavu elektronického obchodování v ČR. ČOI se totiž zaměřila cíleně na rizikové e-shopy.

"Dobré jméno těch zavedených a spotřebiteli vyhledávaných společností však stále kazí stovky malých internetových obchodů, které těží z nekalých obchodních praktik používaných v rozporu se zákonem při nabídce i prodeji často fiktivního sortimentu zboží," uvedla mluvčí inspekce Miloslava Fléglová.

Nejčastějším prohřeškem, který ČOI zjistila, bylo porušení zákazu užívání nekalých obchodních praktik. Ve většině případů šlo o neposkytnutí informací či poskytnutí zavádějících údajů o prodávajícím, o podmínkách uzavření smlouvy nebo o uplatnění smluvních práv. Druhým nejvíce porušovaným ustanovením zákona o ochraně spotřebitele byla povinnost prodávajícího řádně informovat spotřebitele o podmínkách uplatnění reklamace.

Inspekce také v září během prohibice zjistila 30 případů porušení zákazu prodeje tvrdého alkoholu na internetu. Tyto případy byly neprodleně postoupeny k řešení příslušným orgánům dozoru, dodala ČOI.

Reklama

Výběr článků

Načítám