Hlavní obsah

Společně s veletrhem Invex upadá zájem také o výstavu Interkamera

Veletrh Interkamera, který se letos po téměř čtvrtstoletí přestěhoval z Prahy na brněnské výstaviště, je jedním z nejkomornějších v historii. Zatímco v hlavním městě byla jádrem akce výstava nejnovější fotografické techniky, v Brně velcí výrobci a prodejci v oboru chybí a veletrh se zaměřil více na fotografickou praxi a vzdělávání. Uvedl to prezident Asociace profesionálních fotografů ČR Stanislav Pokorný.

Článek

Veletrh podle něj přiláká denně kolem 4000 návštěvníků, v Praze jej v minulosti navštívilo za tři dny i kolem půl miliónu lidí. "Pražská Interkamera byla v podstatě kontraktačním veletrhem pro firmy, v Brně je naopak snaha veletrh přiblížit více lidem. Do Prahy chodili, jak já říkám, sběratelé katalogů, kteří chtěli vidět technické novinky, tady v Brně je to spíše o focení," řekl Pokorný.

Program Interkamery je zaměřen především na vzdělávání amatérských fotografů, ukázky činnosti profesionálních fotografů, možnosti použití osvětlovací techniky a na konečné zpracování fotografií.

Každý den zde probíhají čtyři workshopy, které jsou zaměřeny jak na práci s modelem, tak například na fotografování skla, dodal Pokorný. Návštěvníci veletrhu si mohou půjčit fotoaparát a pod dohledem profesionálů si vše vyzkoušet a výslednou fotografii také upravit na počítači.

Na výstavě vedl přednášku také Jan Saudek

Jednu z přednášek v úterý vedl pravděpodobně nejznámější z českých uměleckých fotografů Jan Saudek. Počet lidí, kteří se aktivně věnují fotografování, podle Pokorného neustále roste. Díky digitalizaci mohou svá díla publikovat na internetu nebo ve fotobankách. Unie fotografů, ve které jsou kromě asociace také Komora fotografických živností a Svaz českých fotografů, má členskou základnu čítající zhruba 20 000 lidí a neustále se rozrůstá.

"Hlad po fotografii je neskutečný. Naše kurzy nejsou schopny tu poptávku uspokojit, přednášky a worshopy se stejným tématem opakujeme i několikrát po týdnu či po 14 dnech. Chodí tam lidé, kteří mají z valné většiny úplně nulové znalosti klasické fotografie. My trváme na tom, aby se vše dělalo manuálně.

Začíná se samozřejmě kompozicí a perspektivou, dále prací se světlem a délkou expozice tak, aby výsledná fotografie odpovídala záměru autora a aby to nebyla fotografie spočítaná matrixovým měřením v automatu," řekl Pokorný.

Profesionálních fotografů každoročně přibývá

"V Česku je jich zhruba tisícovka. Ale zatímco dřív byla pouze jedna vysoká škola FAMU v Praze, dneska jsou fotografické školy také v Opavě, ve Zlíně a v Olomouci, další se rozbíhá v Brně. Každý rok tak z těchto škol vyjde zhruba 50 absolventů, kteří se tou fotografií chtějí živit," dodal Pokorný.

Veletrh Interkamera se předchozích 24 let konal v Praze, jeho součástí byla také expozice historické fotografické techniky v Technickém muzeu v Praze. Loni muzeu vypršela licence na pořádání Interkamery a na dalších pět let ji koupily brněnské veletrhy. Akce se koná od pondělí společně s tradiční dvojicí veletrhů informačních a komunikačních technologií a digitální zábavy Invex a Digitex a potrvá do čtvrtka.

Reklama

Výběr článků

Načítám