Hlavní obsah

Spojené státy zkoušejí proti dronům mikrovlny

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké letectvo USAF testuje s pozemními silami systém pro ochranu základen THOR, což je energetická zbraň, která má být schopna mikrovlnami ochromit elektroniku v bezpilotních letadlech a měla by být účinná i proti rojům dronů. Uvedlo to v úterý letectvo na svých stránkách.

Foto: USAF/John Cochran

Američtí velitelé si prohlížejí mikrovlnný systém ochrany základen před drony THOR.

Článek

Prototyp THORu je umístěn na základně Kirkland, kde probíhá série testů, zjišťujících přesné schopnosti a omezujících rizika při nasazení na bojištích. Systém je kompaktní, vejde se do jednoho šestimetrového kontejneru a smontují jej dva lidé.

Na THOR se 11. února přijel podívat i generál Neil Thurgood, který dohlíží na kancelář vyvíjející prostředky rychlé reakce a kritické technologie. „U armádních  energetických zbraní bude potřeba, aby poskytly vícevrstvou obranu s více způsoby obrany před přicházejícími hrozbami,“ řekl Thurgood.

„Vysoce výkonné lasery zničí v jednu chvíli jeden cíl, ale velmi silné mikrovlny zničí skupiny či roje, což je důvod, proč usilujeme o kombinaci obou technologií. Naše partnerství s Výzkumnou laboratoří vzdušných sil poskytlo armádě náskok v oblasti velmi silných mikrovln a těšíme se na pokračování při rozšiřování těchto schopností k ochraně našich válečníků,” dodal generál. Chránit může jak základny pozemních sil, tak i letiště.

Hrozba dronů

Drony představují relativně novou hrozbu pro americké základny, mužstvo i infrastrukturu. Jejich nebezpečí poznali i Rusové v Sýrii. Drony přitom mohou využívat i různé vzbouřenecké a teroristické skupiny.

Na ruskou leteckou základnu v Sýrii letos mířily desítky dronů a raket

Blízký a Střední východ

„Udržet naše vojáky v bezpečí je prioritou číslo jedna. Potřebujeme proto využít efektivní obranné systémy, abychom si udrželi náskok před měnícími se hrozbami ze strany našich nepřátel,“ dodal Thurgood poté, co shlédl systém v akci a pochvaloval si jeho účinnost. „THOR poskytuje najednou obranu před více cíli.“

„Systém využívá silných impulzů radiových vln, které nabízejí možnost zásahu ve větší dálce. Jsou lepší než kulky nebo sítě (shazované na drony), jsou tiché a jejich účinek je okamžitý,” uvedl projektový manažer systému THOR Amber Anderson.

Reklama

Výběr článků

Načítám