Hlavní obsah

Soud v USA řeší, zda zakázat programy na výměnu hudby

LOS ANGELES

Americké soudy začaly opět řešit, zda by měly zpřísnit činnost serverů a programů podobných Napsteru. Ty se podle nahrávacích studií podílejí na nelegálním sdílení hudebních i filmových souborů, což se nelíbí hudebním a filmovým firmám. Napster už do této kategorie nepatří, protože je placenou službou.

Foto: TIC

TIC

Článek

Federální odvolací soud v americké Pasadeně posuzuje námitky obou stran, tedy jak šéfů hudebních serverů, tak majitelů práv k hudebním a filmovým dílům. Právníci nahrávacích firem a filmových studií požadují, aby soud upravil fungování serverů Grokster nebo Morpheus, které umožňují přenos chráněného obsahu.

Porota složená ze tří soudců nyní bude muset rozhodnout, zda vyhoví požadavku majitelů autorských práv a nařídí šéfům serverů, aby na svou službu aplikovali filtry. V takovém případě už nebude možné sdílet soubory, které podléhají ochraně podle autorského zákona, podotýká agentura Reuters.

Protiútok internetových firem

Právní zástupci internetových firem ale přešli do protiútoku a tvrdí, že pokud začnou aplikovat filtry, mohou službu rovnou zavřít. Říkají také, že je na zákonodárcích, a nikoli na soudu, aby posoudili, zda je možné výkon autorských práv přenést rovněž do prostředí internetu.

"Soud jim může nařídit, aby učinili něco, co zajistí, že budou mít kontrolu nad používáním svého softwaru," uvedl právník Russell Frackman, který hájí zájmy držitelů autorských práv. Mezi odborníky se objevují názory, že pokud budou muset servery jako je Grokster, Morpheus a další ukončit činnost, do problémů by se mohli dostat i výrobci vypalovacích mechanik.

Některé soudy už se touto problematikou zabývaly a většinou rozhodly, že hudební servery pouze nabízejí software k vypalování souborů, ale nemohou ovlivnit, jak zákazníci software používají. Software má totiž řadu dalších možností, které je možné použít, aniž by někdo zneužil autorských práv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám