Hlavní obsah

Sony Ericsson T610 - mobilní špička s foťáčkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový model T610 přichází, aby nahradil stárnoucí T68i. Do boje nastupuje s novou koncepcí ovládání, s pořádnou porcí výbavy a příznivou cenou. Zaslouží si post nejvyšší?

Foto: Petr Brdičko

Lindsey Stirling

Článek

Sony Ericsson T610 je přímým nástupcem modelu T68i, ten byl představen zhruba před rokem a patřil dosud k nejvybavenějším mobilům na trhu. Jaký vítr tedy T610 do mobilních vod oproti předchůdci v podobě T68i přináší? V prvé řadě konečně kvalitní barevný displej, byť pouze pasivní, s 65 000 barvami, integrovaný foťáček a polyfonní vyzvánění. Kromě toho samozřejmě nový design a zcela přepracovaný systém ovládaní. Rozměry telefonu jsou 102 x 44 x 19 a hmotnost 95 gramů, což je vzhledem k velikosti trošku vyšší hodnota, ale nezapomínejme, že součástí telefonu je integrovaný foťáček.

To, že je Sony Ericsson T610 postaven na platformě T68i, potvrdí i pohled do základního balení. To obsahuje v první řadě nabíječku shodnou s T68i, konektor byl totiž zachován a je tedy naprosto stejného typu. Součástí balení je rovněž instalační CD s komunikačním balíkem pro T610, který zahrnuje vše potřebné pro spojení mobilu s počítačem (XTNDConnect PC) a další software pro synchronizaci a správu telefonu. Nechybí ani editor obrázků a MMS studio.

:. Telefon dodržuje přísné a čisté rysy

Ve víru hranatých křivek

Hlavní designér Erik Ahlgren dal novému Sony Ericssonu do vínku hranaté tvary. Mobil se nese v lehkém retro stylu, hranaté křivky ale v současnosti letí, můžeme se s nimi setkat i u automobilů - tedy v průmyslovém designu obecně. Spolu s černou částí přístroje okolo rozměrného displeje působí T610 dojmem dálkového ovladače. Alespoň na mě tak působí.

První novinky a změny pozorujeme na klávesnici. Ta působí víc kovově oproti původní umělohmotné, jež je použita u T68i. Nejvýraznější změnou je nepřítomnost typických tlačítek YES a NO, které jsou nahrazeny dvěma funkčními klávesami na způsob Nokií. Klávesnice nové T610 se opravdu povedla, jak jsem psal už na začátku článku, telefon v ruce pevně drží, nikde nevrže, klávesy jsou sice tužší, ale zase mají výborný zdvih, navíc se intenzivním používáním určitě ještě zjemní, potom by se stalo psaní nejen SMS zpráv naprostou pohádkou.

:. Tělo přístroje má kovovou konstrukci, boční prolis zpříjemňuje jeho držení

Při čtení SMS zpráv je k dispozici pět řádků, pro psaní máme bohužel pouze čtyři řádky. Další inovace se odehrála na levém boku přístroje, posuvný jezdec byl nahrazen dvojicí tlačítek s označením plus a mínus. Vedle nich se nachází třetí tlačítko - spoušť integrovaného fotoaparátu. Vpravo pak nalézáme další tlačítko sloužící k rychlému přístupu k WAPu. Centrální joystick s pěti směry zůstal, je ovšem hranatý a s prstem se lépe vede, nehrozí nechtěný pohyb.

Fotíme mobilně

Zadní části dominuje čočka foťáčku, která však mohla být hlouběji zapuštěna, to kvůli možnému poškrábání. Nad ní se tyčí zelené kapička (logo) Sony Ericssonu a gumové kolečko, pod nímž se nachází externí anténa. Úplně nahoře nalezneme tlačítko pro zapnutí/vypnutí mobilu - rovněž na způsob konkurence z Finska, zde si ale musíme vystačit pouze s touto funkcí, například profily, tak jak je to právě u Nokie, takto přepínat nemůžeme. Dole u konektoru je i očko pro potřeby zavěšení mobilu na krk.

Fotografie můžete pořizovat ve dvojím rozlišení, a to buď 288 x 352 bodů nebo 120 x 160 bodů. Foťáček se aktivuje tlačítkem spouště vlevo na boku nebo prostřednictvím joysticku přes hlavní menu. Stejným způsobem můžete i fotit, přičemž boční spoušť bych doporučoval využít spíše na ležaté snímky, joystick je pro běžné použití pohodlnější.

:. Integrovaný fotoaparát dovoluje fotit v rozlišení až 288 x 352 bodů

Pro hračičky je k dispozici několik programů s efekty. Ty jsou celkem tři: černobílý, negativ a sépiový nádech. Pro pozdní focení je k dispozici noční režim, ten pouze zvýší citlivost a jas, utrpí tím bezpochyby kvalita snímku. Výslednou fotografii můžete poslat jako MMS zprávu, telefon tuto funkci samozřejmě podporuje.

Barevný displej má 65 000 barev

Největší plochu na tomto mobilu - skoro polovinu - zabírá barevný displej. Svou kvalitou se jej nebojím zařadit mezi nejlepší displeje současnosti, velkou konkurenci v tomto směru představují pouze mobily z Japonska (Panasonic, Samsung). T610 nabízí rozlišení 128 x 160 obrazových bodů a 65 000 barev. Má jemný rastr, písmo i obrázky jsou vyhlazené, na ikonky v základním menu je radost pohledět. Zkrátka pastva pro oči. Podsvícení se zdá rovnoměrné, v nastavení si lze pohrát s kontrastem.

:. Displej si můžete zkrášlit jednou ze zajímavých tapet

Pohotovostní nabídka se nese v duchu jednoduchosti a tradičnosti. K dispozici jsou informace o stavu baterie a signálu (včetně GPRS), názvu sítě, hodin a data. Většina položek je koncipována jako u ostatních Sony Ericssonů, nabízí však daleko přehlednější menu a lepší grafické rozhraní. Zvyknete si velmi brzy. Telefon je opravdu rychlý, oproti T68i lze zpozorovat výrazný pokrok, vyrovná se s přehledem i Nokiím.

Nejlepší z nejlepších

Ve výbavě tohoto modelu samozřejmě dále nechybí propracované organizační funkce  jako kalendář či budík, podpora Javy, e-mailový klient, wapový prohlížeč. Zajímavý je i skladatel polyfonních melodií. K počítači Sony Ericsson připojíte pomocí infračerveného portu, Bluetooth či kabelu. Pro připojení k internetu slouží technologie GPRS a HSCSD. Abych nezapomněl, nejen pro obrázky, ale i pro zvuky, schémata, MMS zprávy, hry a jiné aplikace jsou k dispozici 2 MB paměti. Podrobný seznam funkcí naleznete v katalogu serveru MobilMania.cz.

Akumulátor dle výrobce vydrží v pohotovosti 315 hodin a při hovoru 840 minut. Pravděpodobně máme nového vládce na poli mobilních telefonů. K dokonalosti mu chybí jen větší paměť, menší hmotnost a hlasité handsfree. I tak patří mezi nejvybavenější mobily na trhu. Sony Ericsson T610 koupíte ve zvýhodněné nabídce u T-Mobilu za částku 6 999 Kč, u Oskara zaplatíte nejméně 7 977 Kč. Základní cena přístroje se pohybuje okolo 12 tisíc.

Mobilní telefon Sony Ericsson T610 zapůjčil T-Mobile.

Tomáš Votruba, (www.mobilmania.cz)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám