Hlavní obsah

Sony a Olympus mají ještě tento měsíc dokončit dohodu o propojení

Japonská Sony je v závěrečné fázi jednání o investici 50 miliard jenů (12 miliard Kč) do problémové firmy Olympus. Dohoda by mohla být oznámena do konce tohoto měsíce. Uvedla to japonská televizní stanice NHK. Japonský výrobce fotoaparátů a zdravotnického vybavení hledá partnera, který by mu pomohl postavit se znovu na nohy po obrovském účetním skandálu.

Foto: Kim Kyung-Hoon, Reuters

Článek

Zdroje obeznámené se situací řekly agentuře Reuters, že Sony získá výměnou za finanční injekci podíl v Olympusu. Sony i Olympus odmítly zprávu komentovat. Mezi zájemci o podíl v Olympusu byli také výrobce zdravotnického zařízení Terumo a výrobce fotoaparátů Fujifilm Holdings.

Olympus čelí obvinění, že zhruba dvě desetiletí schovával ztráty z investic v pochybných fúzích a akvizicích. Na účetní podvody v rozsahu 1,7 miliardy dolarů (31,6 miliardy Kč) loni upozornil bývalý generální ředitel Olympusu Michael Woodford.

V loňském fiskálním roce vykázal Olympus kvůli firemnímu skandálu poprvé po třech letech ztrátu, která činila 49 miliard jenů (11,7 miliardy Kč). Firma má podíl 70 procent na globálním trhu diagnostických endoskopů. Sony v loňském fiskálním roce do konce března vykázala rekordní ztrátu 5,7 miliardy USD (106,1 miliardy Kč).

Olympus uvedl, že jeho základní jmění v červnu tvořilo jen 2,2 procenta celkových aktiv firmy, ukazatel se tak snížil ze 4,6 procenta v březnu. Tento údaj je důležitým ukazatelem likvidity firmy a zůstává hluboko pod úrovní 20 procent, která je považována za hranici finanční stability firmy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám