Hlavní obsah

Smartphony konkurují fotoaparátům. A dokážou je i předčit

Novinky, mif

Mobily pomalu vytlačily z trhu klasické automobilové navigace. Nové modely stále častěji ohrožují klasické fotoaparáty, protože dokážou pořídit podobně kvalitní snímky jako tyto přístroje. V některých ohledech dokonce dokážou smartphony klasické foťáky předčit.

Foto: archív výrobce

V některých ohledech dokonce dokážou smartphony klasické foťáky předčit.

Článek

Fotoaparáty chytrých telefonů dnes již většinou nabízejí totožný počet megapixelů jako kompakty. Některé modely mají dokonce rozlišení ještě výrazně vyšší.

Nechybí ani zoom

Výrobci u nejnovějších smartphonů vyzráli také na absenci optického zoomu, tedy na možnost přiblížení snímaného objektu. Dříve to totiž většina mobilů nedokázala, nově to však zvládnou poměrně snadno. Výrobci totiž na ně instalují dva objektivy, jeden pro focení na blízko, druhý pro přiblížení vzdálenějších objektů zájmu.

Rekordmanem je v tomto ohledu společnost Huawei, ta letos představila vůbec první chytrý telefon, který má na zadní straně hned tři fotoaparáty.

Foto: archív výrobce

Huawei P20 Pro

K čemu je to dobré? Dva spolupracují dohromady, jeden snímač se tak u smartphonu stará o zachycení barev, druhý pak o získání co nejvěrnějších detailů snímaného obrazu. Toho výrobce docílil tak, že použil monochromatický snímač. Když oba fotoaparáty spolupracují, dosahují o poznání lepších výsledků, než je tomu u obyčejných modelů.

Třetí fotoaparát na zadní straně pak funguje jako bezztrátový zoom, je totiž napojen na teleobjektiv s dvojnásobným přiblížením. Má však rozlišení pouze 8 MPx, zatímco druhé dva senzory na zadní straně nabízejí 20 a 40 MPx. Mimochodem fotoaparát na čelní straně nabízí rozlišení 24 megapixelů a je doplněn o funkci vylepšení vzhledu pomocí umělé inteligence.

Další praktickou funkcí je Huawei AIS, tedy stabilizace obrazu řízená umělou inteligencí. Zařízení z řady P20 navíc při natáčení videa podporují šestiosou stabilizaci a „slow motion” režim s 960 snímky za sekundu pro jasné a detailní záběry.

Pokročilé funkce pro náročné

Velkou předností smartphonů jsou ale dotykové displeje, vhod přijdou především při ostření. Zatímco většina kompaktů má pevně dané ostřicí body, ostřit na některých přístrojích můžete kdekoliv na ploše dotykového displeje.

K dispozici je i řada pokročilých funkcí. Stejně jako kompakty už i telefony v dnešní době dokážou na snímku automaticky zachytit úsměv.

Problém jim nedělá ani práce s obrazovými filtry a efekty. Jejich pomocí je možné imitovat kolorovací procesy ze 70. let nebo vytvořit medailonek.

Celkem obstojně je možné vytvářet na smartphonech i panoramata. Po prvním snímku stačí s telefonem posouvat vybraným vodorovným směrem. Fotoaparát automaticky vyfotí zbývající momentky. Jako pomůcku má uživatel na displeji vodováhu, která zaručuje, že panorama bude bez sklonu.

Nastavení většiny telefonů ukrývá možnosti také pro zkušenější uživatele. Pracovat je například možné s hloubkou ostrosti, která zaostří vybraný objekt a zbytek scény rozmaže. Stejně tak je možné nastavit i expozici, sytost a kontrast.

Většina smartphonů samozřejmě dokáže natáčet i videa, a to i ve vysokém rozlišení. Jediné, na co je nutné si dávat pozor, je kapacita paměti – čím kvalitnější rozlišení, tím větší bude náročnost na úložný prostor.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám