Hlavní obsah

Slovenský soud zbavil údajné počítačové piráty obvinění z útoku na NBÚ

– Bratislava

Bratislavský okresní soud ve čtvrtek osvobodil dva údajné hackery, kteří podle obžaloby před 4,5 lety pronikli do systému slovenského Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Týž soud je loni ve zkráceném řízení odsoudil k podmínečnému trestu, proti čemuž oba podali odpor. Čtvrteční rozsudek není pravomocný, prokuratura se na místě proti němu odvolala.

Foto: Novinky

Obžaloba vinila mladíky z toho, že před 4,5 roky pronikli do systému slovenského Národního bezpečnostního úřadu.

Článek

NBÚ prověřuje státní úředníky a rozhoduje, zda se mohou seznamovat s tajnými informacemi. Hackeři se dostali do systému úřadu v dubnu 2006 využitím jednoduchého hesla nbusr123. Později se zjistilo, že heslo vzniklo již v roce 2001 na testování během dodávky zařízení. Od té doby zůstalo nezměněno.

Soudkyně oba mladíky pro pochybnosti zbavila obžaloby ze dvou trestných činů. "Nebylo dokázáno, že skutek spáchali obžalovaní," konstatovala.

Prokuratura však trvá na tom, že právě oni odpojili NBÚ od internetu a ovládli jeho elektronickou poštu. Poškodili tak prý dobré jméno úřadu a porušili tajemství doručovaných zpráv. "Našlo se šest relevantních souborů, které jednoznačně identifikují obžalované," tvrdil prokurátor Ján Šanta.

Nepřesné důkazy

Policie, která na vyšetřování spolupracovala i s Americkým úřadem pro vyšetřování (FBI), mladíky obvinila na základě internetové komunikace. Studentům hrozilo až tříleté vězení. Před soudem se bránili, že internetové přezdívky mohly patřit také někomu jinému. To uznala i soudkyně.

"Od začátku celé kauzy mám takový pocit, že je snaha za každou cenu někoho obvinit," uvedl v závěrečné řeči jeden z mladíků. Prohlásil, že nikdy nebyl členem hackerské komunity. Studenti přiznání od počátku odmítali. Tvrdili, že policie nemá důkazy, na základě kterých by je mohla jasně identifikovat. Rovněž podotýkali, že útoky na systém úřadu byly vedeny z devíti počítačových adres.

Prokurátor uznal několik polehčujících okolností, například to, že hackeři poukázali na chybu v systému NBÚ. Během celého procesu mladíkům nabízel, že nebude trvat ani na jejich podmínečném potrestání, pokud se k činu přiznají.

Roční trest s podmíněným odkladem

Stejná soudkyně loni v srpnu vinu mladíků uznala a oběma trestním příkazem uložila roční trest s podmínečným odkladem na dva roky. Proti tomu studenti podali zvláštní opravný prostředek, odpor, a soud proto zahájil řádný proces.

NBÚ vznikl v polovině roku 2001 na žádost NATO jako ústřední orgán státní správy na ochranu utajovaných skutečností a šifrovací službu. Není známo, zda byli někteří zaměstnanci úřadu za incident s heslem potrestáni. NBÚ se totiž k případu až do jeho skončení nechce vyjadřovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám