Hlavní obsah

Slavný hacker údajně odkryl kód iPod hudby

Norský hacker Jon Lech Johansen tvrdí, že odblokoval digitální ochranu bránící přehrávání písní z prodejny iTunes od americké společnosti Apple Computer v jiných přehrávačích. Johansen má zároveň v plánu licencovat svůj kód ostatním prodejcům, aby písně od nich také hrály v přehrávačích iPod od Apple.

Článek

Podle expertů čeká 22letého Johansena bitva s právníky Apple. Pokud by ale uspěl, uživatelé by díky němu mohli obcházet některé restrikce, které v odvětví digitální hudby zavedli Apple i její rivalové. Johansen od svých právníků dostal doporučení, aby se svůj záměr pokusil uskutečnit.

Písně koupené od Apple v její prodejně iTunes Music Store se nyní nedají pustit v přehrávačích od jiných výrobců. Nahrávky z jiných prodejen zase nefungují v iPodech, protože podobně využívají jinou formu ochrany proti kopírování, než používá Apple.

Johansen je legenda

Johansen, který proslul tím, že odkryl ochranu DVD proti kopírování a dostal za to přezdívku DVD Jon říká, že našel cestu, jak tato omezení obejít, a vytvořil kód, který systém ochrany od Apple napodobuje. Na rozdíl od své předchozí práce, jejíž výsledky zpravidla přenechává zadarmo, teď hodlá své úsilí finančně zhodnotit prostřednictvím svého podniku DoubleTwist Ventures z Redwood Shores v Kalifornii. Uvedl to jediný zaměstnanec podniku Monique Farantzosová.

Řekla, že nejmenovaný klient brzy začne technologii používat, aby jím prodávané digitální verze písní hrály i v iPodech. Podrobnosti k tomu ale odmítla sdělit.

"Určité potíže nám Apple může způsobit, nebudou ale stačit na to, aby nás to zastavilo," řekla Farantzosová. "Jsme přesvědčeni, že jsme na dobrém právním základě, a naši právníci nám k tomu dali zelenou," dodala. Tisková mluvčí Apple Kristin Huguetová uvedla pouze, že se Apple k této věci nebude vyjadřovat.

Právník Fred Lohmann řekl, že se Johansen tentokrát chová obezřetně a věci konzultuje s právníky. Připomíná, že je v této oblasti po právní stránce značně neprozkoumaná půda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám