Hlavní obsah

Škodovka má vlastní superpočítač

Právo, Radek Plavecký

Patrně nejvýkonnější podnikový superpočítač v republice spustila mladoboleslavská automobilka Škoda Auto. Soustava velkého množství výkonných strojů se využívá hlavně pro simulace nárazových zkoušek, tedy crash testů, k výzkumu aerodynamiky a vizualizaci designu vozů.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Nový počítač v mladoboleslavské automobilce a operátoři, kteří na něm pracují.

Článek

Počítač má neuvěřitelnou a těžko představitelnou výpočetní kapacitu, za jedinou vteřinu dokáže provést dvě biliardy početních operací. V budoucnu se počítá s navýšením kapacity až na 15 biliard operací za vteřinu.

Automobilka své počítačové srdce dobře střeží. Datové centrum s novým superpočítačem se skrývá uvnitř veřejnosti nepřístupného areálu automobilky v budově ještě navíc obestavěné betonovým plotem s ostnatým drátem. Uvnitř velké budovy už hučí jakýsi centrální mozek. Nový počítač vyšel na 10 milionů eur (255 mil. Kč).

„Je to unikátní nástroj i díky svému univerzálnímu využití. Zvládne více disciplín najednou. Díky němu nemusíme mít vlastní testovací stolici na motory, aerodynamický tunel a nemusí se fyzicky provádět tak velké množství crash testů,“ řekl Právu Jan Jagrik z technického vývoje Škody Auto.

Ušetří náklady na vývoj

Dříve uběhlo až několik měsíců od nápadu ke změně tvaru zpětného zrcátka kvůli aerodynamice, teď k tomu stačí jeden nebo dva dny. Právě testování aerodynamiky a simulace proudění vzduchu jsou úkolem, který bude výkonný počítač zatěžovat nejvíc. Druhým stěžejním úkolem jsou simulace nárazů aut.

Škoda v rámci koncernu usiluje o výrobu elektromotoru nebo převodovky pro hybridy

AutoMoto

„Ušetří se tak náklady na vývoj,“ uvedl člen představenstva Škody Auto Christian Strube. Počty crash testů se sníží více než o polovinu, naopak počty simulací rostou mnohonásobně. Ročně se jich provede kolem 160 tisíc.

Ve výpočetním centru se budou ukládat také velmi citlivá data v síti propojených aut, která budou stále méně závislá na řidiči, budou sama hledat místa pro parkování a budou sloužit třeba jako kancelář. Pro uložená data přitom platí maximální požadavky na jejich ochranu a proti jejich zneužití.

Reklama

Výběr článků

Načítám