Hlavní obsah

Síť Skype se částečně vzpamatovala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Přístup do sítě populární internetové telefonní služby Skype, která se od čtvrtka potýkala se softwarovým problémem, byl částečně obnoven. V pátek večer některým klientům fungoval, některým ne. Podle ruských zdrojů mohl být za výpadkem útok hackera, společnost to odmítá.

Článek

Problémy v síti Skype se objevily ve čtvrtek. Podle firmy za nimi nestojí zhroucení systému ani hackerský útok. Liché jsou podle firmy také spekulace, že by problém způsobily záplaty Windows, které Microsoft vydal v úterý. Jako důvod současné nefunkčnosti označuje společnost chybu v síťovém algoritmu.

Byl to útok hackerů, tvrdí ruský server

Zatímco firma Skype odmítá, že by výpadek mohl způsobit útok hackerů, ruský server xakep.ru uvedl, že se útočníkům podařilo objevit zpusob, jak vzdáleně docílit přeplnění bufferu na serveru Skype, které vede k jeho zhroucení.

"Jeho místo zaujme server ze sítě P2P, na kterém vzniká stejná chyba a tak dále. Důsledkem toho za několik hodin celá síť Skype selhala pro přihlašování a obsluha byla nucena odemknout identifikaci," píše se na ruském serveru.

Diskusní fóra plní příspěvky nespokojených uživatelů

"Systém Skypu ukázal svoji slabinu. A lidi to stojí peníze, hlavně lidi jako já, kteří používají Skype k obchodním hovorům. Sbohem Skype. Na cokoliv, co se týká byznysu, budu příště používat něco spolehlivějšího," stěžuje si diskusním fóru na stránkách Skypu uživatel FatV.

"Uvědomte si, že vám spousta lidí platí za 'zaručenou kvalitní službu'," zlobí se klient ETechno a dodává: "Problémy máte řešit ihned, ale můj přetrvává už více než 24 hodin a stále není odstraněn." 

Závada se dotkla prakticky všech uživatelů globálně, tedy i zákazníků v ČR. Podle internetových stránek Skype Journal se prvním uživatelům podařilo znovu připojit ve čtyři hodiny ráno našeho času. Před půl pátou bylo online 2,5 miliónu uživatelů. 

Obnovena byla i možnost stahování softwaru ze stránek společnosti, kterou Skype deaktivoval z důvodu prudkého nárůstu stahování. Mnoho uživatelů ve snaze zprovoznit Skype stahovalo a přeinstalovávalo svůj klientský program.

Na obhajobu Skypu se sluší uvést, že se jednalo o první vážnější výpadek od října 2003, kdy byla služba spuštěna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám