Hlavní obsah

Singularity: nový operační systém Microsoftu

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký softwarový výrobce Microsoft vyvinul prototyp nového operačního systému pod názvem Singularity. Nejvíce překvapující je však to, že nemá vůbec nic společného s Windows.

Článek

Operační systém Singularity je složen z 300 tisíc programových řádek. Výzkumný tým Microsoftu, který stojí v pozadí celého projektu, již zveřejnil podrobnou zprávu popisující na 44 stranách technické záležitosti projektu.

"Singularity nejsou Windows. Každá řádka jejich kódu je zcela nová," citoval deník Microsoft Watch vedoucího projektu Galena Hunta.

Hunt mimo jiné uvedl, že se na přípravě Singularity podílelo 35 programátorů s různým zaměřením. Jako všechny projekty vyvíjené pod hlavičkou oddělení Microsoft Research, nemá ani systém Singularity zatím stanovenou jasnou komerční dráhu.

Singularity by mohla nalézt uplatnění jako hostitelský operační systém něčeho, co Microsoft přezdívá "BigTop". Tedy systému, který například umožní spojit levné počítače ve výkonné specializované servery (služba "Bigparts") nebo nabídne software jako určitou službu ("BigWin"). Vnucuje se, že systém BigWin možná souvisí s listopadovým představením aplikací Windows Live a Office Live [celá zpráva].  

"Vyvinuli jsme funkční jádro, tak jak bylo původně zamýšleno," dodal Hunt. "Nyní můžeme pracovat na dalších aplikacích, které jej využijí." 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám