Hlavní obsah

Seznam.cz spouští službu Volná místa, přináší nový způsob hledání práce

Česká internetová jednička Seznam.cz přichází s novou službou pro snazší hledání práce. Nový server Volná místa přinese od příštího týdne přehlednou nabídku pracovních míst všech profesí. Pro prohlížení nových inzerátů nebude zapotřebí se nikam přihlašovat, ani si složitě vybírat oblasti, ve kterých chce člověk práci hledat. Reagovat půjde napřímo na vybraný inzerát. Novinku ve čtvrtek představil generální ředitel společnosti Seznam.cz Pavel Zima.

Foto: www.volnamista.cz

Volná místa

Článek

Podle Zimy jde o zcela nový přístup k on-line nabídkám práce. Na serveru Volná místa postačí jen zvolit si okres a prohlédnout si všechny nabídky v daném regionu. Na zajímavý inzerát půjde jednoduše odpovědět přes formulář nebo zavolat na uvedené telefonní číslo.

„Vycházíme z toho, že pro práci skladníka nebo řidiče nemusíte složitě vybírat obor, ve kterém byste chtěli pracovat. Navíc když uvidíte všechny nabídky práce ve svém regionu dohromady, možná zjistíte, že můžete úplně změnit svůj obor,“ uvedl ke konceptu nové služby Zima.

Zaměstnavatelé podle něj ocení bezplatnou základní inzerci a snadné vložení inzerátu. „Ti, kteří práci hledají, se pak na Volných místech snadno zorientují. Hned na první pohled uvidí aktuální pracovní nabídky se všemi dostupnými informacemi. Nemusí se pro podrobnosti nikam dále proklikávat a opouštět domovskou stránku služby, rovnou na ní uvidí pro daný den nově zadané inzeráty,” doplnil Zima.

Přes internet se práce hledá rychleji

Srpnový průzkum Seznamu ukázal, že internet cestu k nové práci výrazně zjednodušuje. Lidé, kteří hledají práci přes internet, jsou podle něj nezaměstnaní v průměru o osm měsíců kratší dobu než ti, kteří jej nepoužijí. Zatímco ti, kteří shánějí práci on-line, jsou průměrně nezaměstnaní 13 měsíců, u lidí nepoužívajících internet je to v průměru 21 měsíců.

Z průzkumu dále vyplynulo, že déle práci hledají lidé starší 45 let, s nižším vzděláním a spíše lidé na Moravě než v Čechách. Také se potvrdilo, že mladí lidé s vyšším vzděláním hledají práci výrazně kratší dobu než zbytek populace.

Víc než pětina nezaměstnaných, konkrétně 21 procent, je ochotna dělat jakoukoliv práci, přičemž častěji to platí o lidech z malých obcí. Důležitým požadavkem však je, že hledaná práce musí být v dojezdové vzdálenosti 30 minut od bydliště.

S délkou času, který stráví lidé doma bez práce, podle průzkumu nijak výrazně neroste jejich ochota za prací cestovat. Je to dokonce naopak, jejich ochota k jakémukoliv dojíždění klesá. Platí, že dlouhodobě nezaměstnání budou raději dělat jakoukoliv práci, než aby za ní museli dojíždět.

Místa ve službách shánějí více ženy

Nezaměstnaní nejčastěji hledají kvalifikované manuální profese – jako jsou zedníci, pekaři nebo elektrikáři. Velký zájem je i o práci ve službách. V nich shánějí práci většinou ženy. Další příčka patří nekvalifikovaným manuálním profesím, jak uvedlo přes 700 nezaměstnaných respondentů průzkumu společnosti Seznam.cz.

„Náš výzkum potvrdil, že lidé s nízkým vzděláním častěji hledají nekvalifikované manuální práce (40 % osob s dokončenou základní školou), nebo jsou ochotni dělat cokoli (33 %). Přitom jsou to právě oni, kteří nejvíce spoléhají na úřady práce a nejméně využívají k hledání práce internet. Z toho, co uvádějí, vyplývá, že jedním z důvodů může být i nepřehlednost pracovních portálů. Proto jsme se rozhodli přijít se zcela novým přístupem k on-line nabídkám práce,“ dodal Zima.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám