Hlavní obsah

Seznam.cz slaví čtvrtstoletí. K rozjetí portálu stačilo 80 000 Kč

Přesně před 25 lety představil světu Ivo Lukačovič „Seznam nejlepších WWW stránek“. Tehdy ho propagoval prostřednictvím e-mailu, za vyrušení se příjemcům omlouval. Do rozjetí dnes největšího českého serveru Seznam.cz tehdy investoval vyšší desítky tisíc korun.

Foto: Koláž Novinky.cz

Logo společnosti Seznam.cz

Článek

„Předem se omlouvám, ale velice rád bych vás pozval na návštěvu Seznamu těch nejlepších WWW stránek u nás,“ zněla v roce 1996 Lukačovičova zpráva lidem.

Přestože je dnes Seznam.cz nejnavštěvovanější stránkou českého internetu, původně vznikl v dětském pokojíčku svého zakladatele. Úsměvně působí tehdejší porodní problémy Seznamu. Lukačovičovi rodiče si stěžovali, že kvůli připojení k internetu nemohou telefonovat a že je hlasité vytáčení modemu v noci budí ze spaní.

Seznam.cz loni zvýšil tržby na 4,7 miliardy korun

Ekonomika

Původně jen katalog

Přestože dnes jde o miliardový byznys, na rozjetí projektu potřeboval Lukačovič původně jen 80 000 Kč. Z vlastních úspor investoval 50 tisíc, dalších 15 tisíc korun mu půjčil otec a zbytek získal za prodej kuponové knížky. Patrně není potřeba zdůrazňovat, že dnešní optikou šlo o velmi dobrou investici.

Seznam.cz byl původně klasickým internetovým katalogem, ve kterém se webové stránky řadily do jednotlivých kategorií. Portál kromě toho nabízel také přehled novinek na českém internetu a žebříček nejlepších českých internetových stránek.

Postupně ale přibývaly další webové služby, včetně obsahových serverů Novinky.cz, Super.cz a Sport.cz, pro které dodává obsah společnost Borgis, vydavatel deníku Právo. Mezi další velmi populární služby patří Mapy.cz, Firmy.cz či Sbazar.cz.

Vedle toho česká internetová jednička zprostředkovává také vlastní televizní vysílání prostřednictvím stanice Televize Seznam, a provozuje rádia Expres FM a Classic Praha.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám