Hlavní obsah

Šéf Applu Tim Cook si loni přišel na 98,73 milionu dolarů

New York

Generální ředitel americké společnosti Apple Tim Cook si v loňském fiskálním roce přišel na 98,73 milionu USD (2,1 miliardy Kč). Částka zahrnuje mzdu, odměny a kompenzace včetně akcií. Firma to ve čtvrtek uvedla v dokumentu, který musí povinně předkládat Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC).

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Tim Cook

Článek

Apple ve fiskálním roce do září 2021 zvýšil tržby o 33 procent na více než 365 miliard USD. Cook už v roce 2015 uvedl, že plánuje věnovat svůj majetek na charitu.

Cookův výdělek byl 1447krát vyšší než mediánová odměna zaměstnance společnosti Apple, která činila 68 254 USD (1,5 milionu Kč), uvádí se ve zprávě. Apple však dodal, že tento poměr není srovnatelný s poměrem uváděným jinými společnostmi, a to kvůli rozdílnému způsobu stanovení mediánu u zaměstnanců.

Základní Cookova mzda loni činila tři miliony USD. Dalších 12 milionů USD byla odměna za dosažení finančních cílů a cílů ekologické udržitelnosti. Celkem 82,35 milionu dostal v akciích. Zbytek tvoří další kompenzace, například osobní letenky, příspěvky na pojištění a podobně.

Z garáže až na vrchol. Jak se rodila společnost Apple

Internet a PC

Akciové odměny jsou součástí pětiletého grantu, který firma představila v září 2020. Zatím na ně nevznikly nároky a jsou rozděleny na dvě části. První část – 333 987 akcií – bude vyplacena ve třech splátkách, začne v roce 2023. Cook obdrží tyto akcie i v případě, že odejde do důchodu. Druhou část tvoří stejný počet akcií, ale vyplacení je závislé na výkonnosti. Na tyto akcie vznikne nárok v říjnu 2023.

„Pro Apple to bylo pozoruhodné desetiletí a Cookovi byla v roce 2021 poprvé od jeho povýšení do funkce generálního ředitele v srpnu 2011 udělena odměna v akciích,“ uvedl Apple.

Firma dodala, že akciové odměny určila na základě zohlednění velikosti Applu, výkonnosti firmy, Cookovy role a jeho výkonu ve funkci generálního ředitele.

Apple se na začátku ledna stal prvním podnikem na světě, jehož tržní hodnota dosáhla tří bilionů dolarů. Od ledna 2007, kdy spoluzakladatel a bývalý šéf Applu Steve Jobs představil první model telefonu iPhone, cena akcií Applu vzrostla zhruba o 5800 procent. Tržní hodnoty ve výši jednoho bilionu dolarů Apple dosáhl v srpnu 2018, hranici dvou bilionů dolarů pokořil předloni v srpnu.

Technologičtí giganti z USA dále rostou

Internet a PC

Společnost Apple založili v dubnu 1976 v kalifornském Cupertinu tři počítačoví nadšenci – Steve Jobs, Steve Wozniak a Ronald Wayne. Na burzu firma vstoupila v roce 1980.

Například šéf společnosti Tesla Elon Musk jako ředitel nedostává pravidelně žádný plat, peněžní odměny ani kapitál. Jeho jedinou kompenzací je odměna, kterou však obdrží jen v případě, že se firmě podaří splnit stanovené cíle. Podle dohody získá do konce desetiletí ve 12 tranších celkem 20,3 milionu akciových opcí v odhadované hodnotě 56 miliard USD za podmínky, že se mu podaří splnit řadu výkonnostních a provozních cílů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám