Hlavní obsah

Sauna i Nokia 3310, Finsko ukázalo národní emodži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finsko je prvním evropským státem, který se odhodlal vydat vlastní „národní emodži“. Tyto obrázky, které se používají v elektronické komunikaci většinou k vyjádření emocí, mají ukazovat, co je pro Finy typické. Znázorněny jsou na nich muž a žena v sauně, Nokia 3310 a fanoušek tvrdého rocku. Tamní ministerstvo zahraničí zároveň přislíbilo, že v brzké době vydá na tři desítky dalších obrázků s rysy severoevropské země.

Foto: Foreign Ministry Finland

Národní emodži Finska – na snímku jsou muž a žena v sauně.

Článek

„Finské emodži vznikly s humorem," uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Petra Themanová. „Doufám ale, že světu řeknou něco více o našich zvláštních rysech, ale i o našich silných stránkách," dodala. Jednou z nich je prý například odzbrojující upřímnost obyvatel Finska.

Mezi obrázky samozřejmě nechybí ani mobil značky Nokia, který ve světě výpočetní a potřební elektroniky proslavil tuto zemi asi nejvíce. Právě tento výrobce telefonů byl ještě před pár lety největším finským podnikem, předloni ale byla odprodána mobilní divize americkému Microsoftu. [celá zpráva]

Foto: Foreign Ministry Finland

Národní emodži Finka – na snímku je Nokia 3310

Finské emodži se objeví mimo jiné také v elektronickém adventním kalendáři, který ministerstvo zpřístupní ve 13 jazycích včetně čínštiny, arabštiny a hindštiny.

Podle ankety finského deníku Ilta-Sanomat se nápad s emodži líbí 75 procentům dotázaných. Ozvala se ale i řada skeptických hlasů obviňujících ministerstvo z plýtvání veřejnými prostředky. Někteří lidé dokonce zveřejnili vlastní návrhy na finské emodži. Kdyby bylo po jejich, nabízelo by ministerstvo zahraničí například obrázek finské vlajky či láhve vodky.

Foto: Foreign Ministry Finland

Národní emodži Finka – na snímku je fanoušek tvrdého rocku

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám