Hlavní obsah

Samsungu rostl zisk i během koronavirových omezení. Především díky čipům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Provozní zisk jihokorejské společnosti Samsung Electronics Co. Ltd. ve druhém čtvrtletí podle předběžných údajů stoupl o 23 procent na 8,1 bilionu wonů (160 miliard Kč).

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zisk překonal odhady analytiků díky nárůstu prodeje čipů pro datová centra v reakci na zvýšenou práci z domova v době koronavirové pandemie, který kompenzoval i slabší poptávku po chytrých telefonech a televizorech, a díky jednorázovému zisku divize obrazovek. Vyplývá to z nejnovějšího prohlášení společnosti.

Analytici dotazovaní agenturou Refinitiv SmartEstimates čekali zisk jen 6,4 bilionu wonů. Výnosy klesly o sedm procent na 52 bilionů wonů.

Samsung je největším světovým výrobcem polovodičů a těží z rostoucí poptávky po čipech pro osobní počítače a servery kvůli zvýšené práci z domova a výuce přes internet. Růst poptávky vytáhl vzhůru také ceny paměťových čipů DRAM. Analytici však varují, že růst cen paměťových čipů zřejmě nebude pokračovat v druhé polovině roku. Údaje společnosti DRAMeXchange ukazují, že za čtvrtletí ceny čipů stouply v průměru o 14 procent, v červnu však ve srovnání s květnem zůstaly beze změny.

Prodeje chytrých telefonů se v Česku propadly. Jeden výrobce ale může slavit

Mobil

Jednorázový zisk divize obrazovek byl podle analytiků způsoben platbou od Applu, kterému Samsung dodává obrazovky pro jeho přístroje. Lépe si zřejmě vedly i divize mobilních telefonů a televizorů kvůli nižším marketingovým nákladům, upozornili analytici.

Další detaily firma zatím nezveřejnila. Celkovou zprávu o výsledcích hospodaření s veškerými podrobnostmi zveřejní později v tomto měsíci.

Akcie Samsungu od počátku letošního roku klesly o 1,4 procenta. Hlavní index jihokorejského akciového trhu KOSPI oslabil jen o 0,4 procenta, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Související články

Unikátní televizor funguje i na zahradě

Televizory jsou rok od roku chytřejší a nabízejí více funkcí. Vůbec poprvé se ale na pultech obchodů objevuje voděodolný model. Společnost Samsung totiž počítá...

Výběr článků

Načítám