Hlavní obsah

Samsung bude na trhu první s Blu-ray přehrávačem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z největších výrobců elektroniky na světě Samsung Electronics v polovině týdne potvrdil, že 25. června uvede ve Spojených státech vlastní přehrávač Blu-ray disků.

Článek

Samsung se tak na několik týdnů stane jediným dodavatelem BR stolních přehrávačů, příchod podobných produktů od Sony totiž nabral velké zpoždění.

Novinka označená jako BD-P1000 dovolí přehrávat v plném rozlišení filmové tituly nahrané v režimu 1920 x 1080 obrazových bodů. BD-P1000 by rovněž měla nabídnout kvalitnější výstup z běžných DVD, bude jej totiž konvertovat do vyššího rozlišení přes digitální HDMI rozhraní a podle vyjádření zástupců firmy Samsung tak BD-P1000 podá DVD tituly detailněji než klasická stolní DVD mechanika.

Jednou z jistě potěšujících zpráv je kompatibilita tohoto Blu-ray přehrávače se širokou škálou současných médií. Uživatel BD-P1000 tak na něm bez problému spustí DVD a CD, podporovány jsou také nosiče standardu DVD-RAM, DVD-RW, DVD-R, DVD+RW, a DVD+R.

Na své si také přijdou majitelé digitálních fotoaparátů, protože BD-P1000 dostala do vínku interní multi-čtečku, která podporuje formáty Compact Flash, Secure Digital, XD Picture Card a Memory Stick.

Blu-ray vs HD-DVD

Blu-ray - 25GB v jedné vrstvě

Blu-ray disk dovoluje nahrát přes dvě hodiny HDTV záznamu nebo více než 13 hodin SDTV (rozlišení 720 x 483 bodů) vysílání na jediný 25GB disk. Plány výrobců počítají s médiem, které nabídne kapacitu 50GB. O formát se primárně stará japonská Sony.

HD-DVD - 15GB v jedné vrstvě

HD-DVD byl standardizován organizací DVD Forum. Umí uložit až 15GB do jedné vrstvy, 30GB do dvou. O jeho vývoj pečují společnosti NEC, Toshiba a Microsoft.

Cena BD-P1000 však není lidová. Pohybuje se kolem 999 dolarů. Pro srovnání konkurenční HD DVD přehrávač Toshiby je dostupný již od 499 dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Sonyho Blu-ray laptop v ceně ojeté felicie

Notebook s vestavěnou Blu-ray mechanikou uvede společnost Sony na trh už příští týden. Přenosný počítač Sony Vaio AR Premium nabídne firma za 3500 dolarů.

Výběr článků

Načítám