Hlavní obsah

Růst hodnoty bitcoinu pokračuje, překonal hranici 160 000 korun

Novinky, ort

Růst hodnoty virtuální měny bitcoin se nezastavil ani v tomto týdnu. Po tisícidolarovém skoku z minulého týdne se kurz v pondělí přehoupl přes pomyslnou hranici 7000 dolarů, tedy v přepočtu 160 000 Kč. To je v letošním roce nejvyšší hodnota. Vyplývá to z informací jednotlivých burz.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Kurz bitcoinu se v prvních měsících letošního roku pohyboval pod hranicí 4000 dolarů (91 800 Kč), letos v dubnu se nicméně jeho hodnota přehoupla přes 5000 dolarů (114 700 Kč). Analytici tehdy tvrdili, že skok byl způsoben aprílovým vtípkem.

Jenže růst ceny se nezastavil ani v květnu, nejprve minulý týden kurz povyskočil na 6000 dolarů (137 700 Kč), v pondělí pak na již zmiňovaných 7000 dolarů. Majitelé nejznámější virtuální měny na světě tak své úspory zhodnotili za pouhé dva týdny zhruba o dva tisíce dolarů, tedy 45 900 Kč.

Před rokem byl kurz 20 000 dolarů

Přestože je aktuálně hodnota na svých letošních maximech, ani zdaleka se nepřibližuje kurzu z loňského roku. Tehdy se virtuální mince obchodovaly za více než 20 000 dolarů, což je v přepočtu 459 000 korun.

Zda bude růst pokračovat, či naopak klesat, však v současnosti nikdo nedokáže říci. Je nicméně nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit klidně i v řádu několika tisíc korun.

Velké výkyvy nejsou výjimečné

Výkyvy kurzu v řádech stovek dolarů nejsou pro bitcoin vůbec nijak výjimečné. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Bitcoin vytvořil anonymní vývojář vystupující pod pseudonymem Satoši Nakamoto. Dodnes se přitom neví, kdo to ve skutečnosti je. Atraktivní je na bitcoinech to, že uživatel nemusí teoreticky za jejich pořízení zaplatit ani korunu. Lidé je totiž mohou těžit sami s využitím svých počítačů.

Stále nové mince totiž „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám