Hlavní obsah

Ruský úřad hrozí Twitteru pokutou za to, že nemaže závadný obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor pohrozil americkému provozovateli sociální sítě Twitter pokutou za to, že neodstraňuje závadný obsah. Informovala o tom v pondělí agentura Interfax. Úřad sdělil, že Twitter porušuje ruské zákony týkající se boje se zakázaným obsahem. Síť podle něj od roku 2017 neodstranila 2862 materiálů ilegálního obsahu, většina příspěvků byla o sebevraždách.

Foto: Mike Blake, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Z uvedených 2862 příspěvků se jich 2336 týkalo sebevražd. Mezi nimi byly například informace o způsobech provedení sebevraždy nebo přímo výzvy k jejímu spáchání.

Dalších 352 materiálů umístěných na twitteru obsahovalo pornografické zobrazení nezletilých osob a 174 příspěvků se týkalo metod výroby či požití drog, uvedl Roskomnadzor. Ten spadá pod ruské ministerstvo digitálního rozvoje, komunikací a hromadných sdělovacích prostředků.

Rusko je připraveno odpojit se od globálního internetu, řekl Medveděv

Internet a PC

Úřad upřesnil, že firmě Twitter zaslal celkem přes 28 000 žádostí o vymazání materiálů obsahujících informace, jejichž šíření na sociálních sítích je podle ruských zákonů zakázané.

Roskomnadzor upozornil, že za neomezení přístupu k ilegálnímu obsahu a neodstranění zakázaných informací hrozí právnickým osobám pokuta od 800 000 do osmi milionů rublů (od 234 200 do 2,34 milionu Kč). V případě opakovaného porušování může pokuta činit až 20 procent ročního obratu firmy. Twitter měl za loňský rok v celém světě tržby 3,7 miliardy USD (asi 80 miliard Kč).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám