Hlavní obsah

Polovina Čechů stále není připravena na nový TV standard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Až polovina Čechů není podle průzkumu e-shopu CZC.cz ještě stále připravena na nový vysílací standard DVB-T2. Starých televizí se lidé zbavovat nechtějí, téměř polovinu přístrojů použijí například jako monitor nebo pro kabelovou TV. Zástupci e-shopu také řekli, že prodeje nových televizí doposud rostly každý měsíc v meziročním srovnání o desítky procent. Potvrzují to i další obchodníci. Největší prodeje televizí a set top boxů ale očekávají v listopadu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"První říjnový týden v porovnání se stejným obdobím loňského roku vzrostl počet objednávek o 55 procent u televizí a o 500 procent v případě set-top boxů," uvedl obchodní ředitel Tomáš Pilský z firmy CZC.cz, která je dvojkou na online trhu s elektronikou.

Průzkum uskutečnil internetový obchod na vzorku více než 700 zákazníků e-shopů skupiny Mall Group. Vyplynulo z něj také, že až 40 procent lidí stále nemá televizi kompatibilní s DVB-T2 a deset procent zákazníků vůbec netuší, zda jejich stávající televize nový signál podporuje, dodal Pilský. Třetina respondentů si plánuje podle průzkumu pořídit novou televizi, třetina set-top box a zbylá třetina se zatím nerozhodla.

Stát podpoří přechod na DVB-T2 desítkami milionů korun

Internet a PC

Vypínání začne 27. listopadu

Vypínání stávajících vysílačů DVB-T začne 27. listopadu v Praze a středních Čechách a skončí v červnu příštího roku. Na DVB-T2 přechází celá Evropa. Důvodem je nutnost uvolnit část vysílacího spektra pro rychlé mobilní sítě 5G. Nový standard DVB-T2 má na méně frekvencích umožnit vysílání více programů ve vyšší kvalitě zvuku i obrazu. V Česku přijímá televizní signál terestricky téměř 60 procent populace.

Nejvíce televizí se na CZC.cz prodalo na jaře, kdy tržby rostly až o 80 procent. V posledních dvou měsících trhají rekordy i set-top boxy. Průměrná cena nového televizoru, který je připravený na DVB-T2, činí u největšího internetového obchodu Alza.cz zhruba 11 tisíc korun. Set top box začíná na zhruba 500 korunách, dražší stojí několik tisíc korun. "Máme i zákazníky, kteří zainvestovali do špičkové 8K televize. Cena těch produktů se pohybuje kolem sto tisíc korun za kus," uvedl Pilský. Největší zájem je podle něj o 4K televize, které podporují smart funkce. Design nebo výrobce nejsou pro zákazníky podle Pilského tak důležité.

Podle mluvčí Alza.cz Patricie Šedivé je nárůst prodejů televizí v poslední době masivní, v meziročním srovnání za měsíc říjen vzrostl téměř o 60 procent a u set top boxů až pětinásobně. "Nejprodávanější jsou stále TV s úhlopříčkou 55 palců, v těsném závěsu se drží TV s úhlopříčkou 65 palců a nejprodávanější značky jsou (nehledě na pořadí) Samsung, Sony, Philips nebo LG," dodala Šedivá.

Přechod na DVB-T2 vyjde české domácnosti na půl miliardy korun

Internet a PC

Lepší obrazová kvalita, více programů

Přechod na DVB-T2 se týká celé Evropy a souvisí s nutností uvolnit část televizního pásma 700 MHz pro rychlé mobilní sítě 5G. Technologie DVB-T2 je na kmitočty méně náročná než stávající DVB-T.

Z přechodu budou v konečném důsledku těžit samotní uživatelé. DVB-T2 neklade takové nároky na datové přenosy jako starší standard DVB-T. Díky tomu by mělo být v praxi stabilnější a nemělo by docházet k výpadkům a fragmentacím obrazů. Díky nižší datové náročnosti bude v sítích DVB-T2 k dispozici více televizních programů.

Některé televizní stanice budou vysílat ve vysokém rozlišení, těžit z toho v konečném důsledku budou samotní uživatelé, kteří si budou moci užívat lepší obrazovou kvalitu. Už nyní vysílá v HD například Česká televize.

Přechod se netýká každého

Je nutné zdůraznit, že přechod na nový standard se týká pouze lidí, kteří přijímají signál prostřednictvím pozemního televizního vysílání. Uživatelů kabelového, satelitního a internetového vysílání se změny nijak nedotknou.

Jedinci přijímající televizní signál prostřednictvím klasické antény však přechod řešit budou muset. Prakticky stejný scénář zažili lidé již před lety, když se vypínalo analogové pozemní televizní vysílání.

Rozšířit by se měla také nabídka a obsah standardu HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV). Jde v podstatě o technologii hybridního vysílání, které propojuje klasické televizní vysílání s internetovým připojením. Technologie HbbTV je dostupná často prostřednictvím červeného tlačítka na dálkových ovladačích a dovoluje přistupovat k archivům televizních stanic, nejrůznějším videotékám a internetovému televiznímu zpravodajství.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám