Hlavní obsah

První reklamní banner se na internetu objevil před 25 lety

Novinky, mif

Psal se 25. říjen 1994, tehdy se na webových stránkách amerického časopisu HotWired objevila proužková reklama. Přestože dnes již považujeme reklamní bannery za nedílnou součást internetu, před 25 lety byl použit nejspíše úplně poprvé.

Foto: ČTK/AP

Takto vypadaly internetové reklamy ještě před deseti lety.

Článek

Internet byl už ve svých začátcích tak rozmanitý, že vlastně nikdo nedovede se 100% jistotou říci, kdy se první banner na celosvětové počítačové síti objevil. V celé řadě marketingových učebnic se ale právě ten ze serveru amerického časopisu HotWired označuje za první – datum 25. října je tak uváděno jako zlomové, alespoň co se tohoto druhu reklamy týče.

Pikantní na tom je, že první banner vlastně reklamou v dnešním slova smyslu nebyl. V podstatě totiž neměl propagovat nic konkrétního. Na černém pozadí bylo pouze anglicky napsáno: „Už jste někdy klikli myší přímo sem? Uděláte to.“

Jak se změnily počítače za 25 let

Hardware

Pokud uživatelé skutečně na odkaz v banneru klikli, dostali se na stránky informující o vybraných světových muzeích a galeriích. Pikantní na tom je, že zadavatelem reklamy měl být telekomunikační gigant AT, který s uměním nemá žádnou spojitost.

Marketéři ze společnosti AT si touto netradiční cestou pouze oťukávali možnosti internetu a to, jak budou bannery fungovat v praxi. Tehdy patrně ještě ani netušili, že se stanou neodmyslitelnou součástí internetu.

Takto vypadala první internetová reklama.

Takto vypadala první internetová reklama.

Jak se změnily počítače za 25 let?

Počítače dnes bere většina lidí za naprostou samozřejmost. Před 25 lety to ale rozhodně neplatilo. Co uměly tehdejší stroje a co dokážou moderní sestavy? Změnil se logicky výkon, ale velmi dramaticky i ceny.

Jak se změnily počítače za 25 letVideo: Novinky

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám