Hlavní obsah

Prodej čipové divize se komplikuje. Toshiba nestihla termín podpisu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonská skupina Toshiba nestihla do určeného termínu uzavřít dohodu o prodeji své čipové divize a s vybraným konsorciem, které má podporu japonské vlády, stále ještě jedná. Vedení Toshiby to řeklo na středeční valné hromadě akcionářů firmy. Celou dohodu s vybraným kupcem chce navíc zmařit americký výrobce mikroprocesorů Western Digital, který v úterý předložil Toshibě novou nabídku na prodávanou divizi.

Foto: Toru Hanai / Reuters, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Toshiba slíbila, že dohodu o prodeji divize za zhruba 18 miliard dolarů (418 miliard Kč) podepíše do valné hromady. Firma tyto peníze naléhavě potřebuje, protože se kvůli hlubokým ztrátám americké jaderné divize Westinghouse Electric dostala na pokraj finančního kolapsu. Westinghouse byla letos nucena vyhlásit bankrot.

Toshiba minulý týden vybrala k jednání o konečné prodejní dohodě konsorcium japonské společnosti Innovation Network Corporation of Japan (INCJ), Development Bank of Japan, amerického investičního fondu Bain Capital a členem je rovněž jihokorejský výrobce čipů SK Hynix. Dnes Toshiba uvedla, že rozhovory s některými členy konsorcia trvají déle, než se předpokládalo.

Arbitrážní řízení v USA

Vyhlídky na rychlou a hladkou dohodu ale maří také Western Digital, která společně provozuje hlavní továrnu Toshiby na výrobu paměťových čipů. Americká firma se vehementně staví proti prodeji divize komukoli jinému než sobě samé a kvůli plánování prodeje požádala o arbitrážní řízení v USA.

Výkonný šéf Toshiby Satoši Cunakawa na dnešním setkání akcionářů Western Digital ostře kritizoval. „Western Digital se do toho plete, aniž k tomu má právní opodstatnění,” řekl šéf firmy.

Toshiba bezprostředně po valné hromadě podala na Western Digital žalobu s požadavkem 120 miliard jenů (25 miliard Kč). Zdůvodnila ji vměšováním americké firmy do procesu prodeje.

Obavy z úniků technologií

Informované zdroje agentuře Reuters řekly, že jednání se prodlužují mimo jiné proto, že někteří členové správní rady Toshiby mají obavy z angažování společnosti Hynix a z možných úniků technologií k tomuto velkému rivalovi. Western Digital uvedla, že je důrazně proti účasti Hynixu na koupi divize, a pohrozila právními kroky.

Toshiba čelí žalobám řady investorů kvůli účetnímu skandálu, který byl odhalen před dvěma roky. Kvůli nutnosti vytvářet rezervy na možné pokuty ze žalob a odpisů v jaderné divizi firma v loňském fiskálním roce zdvojnásobila čistou ztrátu na 950 miliard jenů (196 miliard Kč) z předloňských 460 miliard JPY.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám